Hipnotišući filmovi o putovanjima, zamalo bolji od putovanja

Podeli:
Foto: KINOVISION - Album / Album / Profimedia

To što smo zatvoreni, ne znači da ne možemo da putujemo - u svojoj glavi. Evo nekoliko filmova koji će vas inspirisati da se otisnete u najluđe avanture mašte.

Izgubljeni u prevodu (Lost in Translation)

Ako ste nekad pomislili da Japanci nisu sa ove druge planete, estetika ovog filma će vam pokazati zašto. Glavni lik je Bob Haris, američki filmski glumac, koji dolazi u Tokio kako bi učestvovao u snimanju reklame i tu sreće mladu Amerikanku, zanemarenu suprugu jednog fotografa. Dosađujući se, Bob i Haris postaju idealno društvo na putovanju, proživljavajući zajedno konfuzije izazvane kulturnim i jezičkim razlikama između njih i Japanaca. I što veza između njih postaje dublja, oni shvataju da će njihova poseta Japanu, kao i njihov odnos morati da se završe.

U divljini (Into the Wild)

U ovoj istinitoj priči talentovani i perspektivni Kristofer Makandles (Emil Herš) sa 22 godine napušta svoj privilegovani život i odlazi u divljinu u potrazi za avanturom. Ono što mu se dešava usput pretvara mladog avanturistu u simbol istrajnosti, a prateći ga na ovom putu moraćete da nađete odgovor na pitanje da li je glavni junak herojski avanturista ili naivni idealista, neustrašivi pustolov ili tragična figura koja se rvala sa neizvesnom ravnotežom između čoveka i prirode?

Divljina (Wild)

Još jedna istinita priča o potrazi za smislom i iskupljenjem na putovanju kroz prirodu. U pokušaju da preboli smrt majke i pobedi svoje demone, Šeril bez ikakvog iskustva kreće na pešačenje od skoro 2.000 kilometara duž obale Tihog okeana, a prateći njene drame, uživaćete u prizorima američke prirode koji zaista oduzimaju dah.

Pre svitanja/Pre sumraka/Pre ponoći (Before Sunrise/Before Sunset/Before Midnight)

Before Midnight
Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Ljubavni par Džesi (Itan Houk) i Selin (Džuli Delpi) srećemo u tri tačke njihovog života, 1995. u Beču gde se upoznaju, 2004. u Parizu kada njihov odnos doživljava sudbinski obrt i 2013. na idiličnom grčkom ostrvu, kada su već zreli ljudi, a takva je i njihova ljubav. Ova trilogija nije baš za svakoga, naročito ako ne volite sporije filmove u kojima se sve bazira na dijalozima. Ipak, ako volite duhovite i prisne filozofske razgovore na pozadini ikoničnih evropskih pejzaža, ovo dvoje bi mogli da zauzmu posebno mesto u vašem filmofilskom srcu.

Plaža (The Beach)

Da, da, svi znamo da je to onaj film u kom Leonardo Dikaprio priča na srpskom, tačnije, izgovara jednu rečenicu. Ipak, možda vam je manje poznato da je upravo nakon ovog ostvarenja turizam u Tajlandu eksplodirao, jer su sa Zapada masovno pohrlili da vide to čudo prirode. Čuvenu plažu Maja morali su čak i da zatvore iz bezbednosnih razloga. Zabranjene strasti i mistični predeli prirode čine ovaj film pravim malim draguljem egzotike.

I ja tebi kevu (Y tu mama tambien)

Film čuvenog Alfonsa Kuarona prati dvojicu tinejdžera koji u vrtlogu hormona i bunta kreću na neplanirano putovanje sa privlačnom, desetak godina starijom devojkom, koju upoznaju na porodičnom slavlju. Putujući kroz Španiju zajedno, svo troje će naučiti važnu životnu lekciju, otkrivajući istine o sebi, drugima i svetu koji ih okružuje.

Stealing Beauty

Stealing Beauty
Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Lusi Harmon je 19-godišnja Amerikanka koja nakon smrti majke, poznate pesnikinje, dolazi u bajkovitu toskansku vilu, smeštenu između vinograda i mirisnih polja, kako bi otkrila ko joj je biološki otac. Ona se ovde upoznaje i zbližava sa ekscentričnim stanovnicima vile, među kojima su gej dramaturga na samrti, vajar, advokat za slavne… Lusina odluka da baš ovog leta, baš u ovoj kući izgubi nevinost posebno će privući pažnju svih ukućana, ali će njen konačni izbor mnogima biti neočekivan.

Dobra godina (Good year)

Romantična saga koja se dešava u Francuskoj prati priču uspešnog investicionog bankara Maksa Skinera, koji iz Londona odlazi u Provansu u nadi da će prodati maleni vinograd koji je nasledio od nedavno preminulog ujaka. Maks je kao dete, lutajući istim tim vinskim imanjem svog ujaka Henrija, naučio da ceni fine stvari u životu, ali ga je okrutan poslovni svet iz korena promenio. Ipak, nije kasno da se kroz istinsko uživanje svega zaboravljenog podseti.

Midnight in Paris

Putovanje kroz vreme i kroz legendarne delove glavnog grada Francuske. Gil i Inez putuju na odmor u Pariz zahvaljujući poslovnom putu njenih roditelja. On je uspešni holivudski scenarista, ali ima problema sa svojim prvim romanom. Zaljubljuje se u grad i misli da treba da se presele ovde. Film slavi veliku ljubav mladića prema Parizu i istražuje ljudsku iluziju o tome da bi drugačiji život bio bolji.