Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia; Shutterstock

Dobrodošli u san. Još jedan italijanski grad želi da vam plati da se preselite u Italiju.

Selo dubokog džepa je Presiče, šarmantan zaseok poznat i kao „grad zelenog zlata“, zahvaljujući okolnim maslinicima. Presiče se nalazi u Pulji, južnom regionu poznatom po belim brdskim gradićima, bujnom poljoprivrednom zemljištu i netaknutoj mediteranskoj obali.

Grad će ljudima platiti do 30.000 dolara da kupe kuću i presele se u nju. Ideja je da se privuku novi stanovnici u cilju borbe protiv opadanja broja stanovništva, a to je nešto što se koristi i u drugim delovima Italije.

Foto: Sardinija, Credit line: Sheila Terry / robertharding / Profimedia

Istu stvar nudi ostrvo Sardinija (koje nudi 15.000 dolara), region Kalabrije (koji daje 33.000 dolara) i selo Santo Stefano di Sesanio (obećava do 52.500 dolara).

Dakle, šta treba da znate?

Kao i kod svakog od ovih programa, postoji caka. Morate kupiti kuću i postati stanovnik Presičea. Kuća mora biti napuštena i izgrađena pre 1991. godine. I sredstva će biti podeljena: deo će ići za kupovinu kuće, a deo će se koristiti za renoviranje ili preuređenje.“

Pročitajte više:

„Postoji mnogo praznih kuća izgrađenih pre 1991. godine koje bismo voleli da ponovo oživimo sa novim stanovnicima“, rekao je za CNN lokalni odbornik Presičea Alfredo Palese.

„Šteta je svedočiti kako se naši stari kvartovi puni istorije, divne arhitekture i umetnosti polako prazne“, dodao je on.

***

Bonus video: Putovanje avionom: Ko visoko leti, njegovo telo to najbolje oseća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar