norveška
Foto: blickwinkel / Alamy / Alamy / Profimedia

Važe posebni običaji

Simpatični Longjerbijen smestio se na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu, na ostrvu Spitsbergenu…

Ako ste zimogrožljivi, biće vam hladno već pri samom čitanju. Ako ste pak pustolov u potrazi za hladnoćama i neobičnim mestima, možda i posetite ovaj, jedan od najsevernijih gradova na svetu, u kojem u ekstremnim uslovima, na dohvatu polarnih medveda živi oko 2.000 stanovnika.

Zbog svoje pozicije i zanimljivosti jedno je od poželjnijih norveških turističkih odredišta, piše Pun kufer.

Mesto gde su zabranjene… mačke!

Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene, i to zbog ekoloških razloga… Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, to jest život lokalnih ptica koje žive u izolovanom ekosistemu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca. Navodno je neko jednom jednu mačku uspeo da prošvercuje, ali više od toga nije poznato.

Zabranjene su i sahrane

Još od 1950. godine u ovom se gradiću „ne sme umreti“, odnosno biti sahranjen. Reč je o zakonu koji je donesen nakon što je otkriveno da se tela koja su tamo sahranjena ne raspadaju. U arktičkim uslovima i velikim hladnoćama tela ostaju očuvana, pa je tako u telima pronađen pokojnih pronađen i virus špaskog gripa. Telo u kojem je „živeo“ spomenuti virus zakopano je 1918. godine, a naučnici su ovaj slučaj otkrili 1998. godine. One koji su jako bolesni i kojima se kraj bliži prevoze da svoje poslednje dane provedu u drugom delu Norveške, a na groblju u Longjerbijenu moguće je staviti urnu.

Pročitajte još:

Sasvim bez sunca ili sasvim bez mraka

Zbog geografskog položaja sunce u Longjerbijenu viđa se malo drugačijim rasporedom. Tri su glavne sezone u Svalbardu: polarno leto, zima polarnih svetlosti i sunčana zima. U periodu od novembra do februara sunca nema, ali pojavljuje se polarna svetlost. Sunce se pojavljuje početkom marta, kada se u gradu priprema i Solfestuka, proslava upravo tom događaju u čast. Od tada do maja traje razdoblje sunčane zime. Od maja pa sve do septembra vreme je polarnog leta i tzv. ponoćnog sunca, što onima koji nisu na to navikli otežava spavanje.

Automobil nije glavno prevozno sredstvo

S obzirom na vremenske uslove i sneg, automobil nije najpraktičnije prevozno sredstvo. Skuteri za sneg mnogo su jednostavnije rešenje, posebno u zimskim mesecima. Toliko su važni da ih ima više i od stanovnika. Vožnju i odlazak na snežnu turu u kojoj možete svedočiti svetu ledenih santi, nekadašnjim lovačkim skrovištima, lednicima i arktičkim životinjama, nude čak i u sklopu turističke ponude.

Prosečne letne temperature na Svalbardu kreću se između tri i sedam stepeni, a prosečne zimske između -13 i -20. Najviša ikad izmerena je 21,3, a najniža -46,3 stepena. Do Longjerbijena moguće je doći avionom iz Osla, a putovaćete približno tri sata.

BONUS VIDEO: Kafica iznad vodopada

Komentari

Svi komentari (0)