izolovana kuća
Foto: Joana Kruse / Alamy / Alamy / Profimedia

Nalazi se na Islandu.

Kuća koju zovu najizolovanijom na svetu nalazi se na ostrvu kraj južne obale Islanda. Ostrvo na kom se nalazi ima 0,4 kvadratna kilometra, a poznato je kao Elliðaey. U sklopu je 18 ostrva koja čine arhipelag Vestmannaeyjar.

I dok su pojedina obližnja ostrva naseljena, situacija sa ostrvom Elliðaey je specifična.

Internetom godinama kruže fotografije ove kuće za koju se pričalo i da je prati zla kob, ali i da je u njoj živela poznata pevačica Bjork.

Jednostavno privlači pažnju jer deluje sasvim napušteno i ističe se u okolnom krajoliku.

Pročitajte još:

Priča kaže da ju je izgradilo pet porodica koje su živele na ostrvu i da je stara 92 godine. Drugi izvori tvrde da ima oko 70 godina. Navodi se i da u njoj nema ni struje ni vode, ali imanje je u dobrom stanju i ima sistem koji sakuplja kišnicu.

A šta se krije iza svih ovih navoda?

Ova kuća koja intrigira danas ima svoju svrhu.

Ona trenutno služi kao lovački dom. U njoj borave samo lokalni lovci koji pripadaju lovačkom udruženju Elliðaey. Članovi ovog udruženja uglavnom organizuju lov na pticu pafin, na koju, iako je ugrožena, islandska vlada dozvoljava lov.

Pre nekoliko godina na Jutjubu se pojavio i snimak koji pokazuje kako kuća zaista izgleda unutra.

Tu se da videti da kuća ima dva sprata, krevete, uramljene fotografije, stolove i stolice. Na snimku se takođe vide šporet, roštilj, frižider, radio, sveće i dvogled – sve ono što je njenim stanarima neophodno za ugodan boravak.

I pojedine turističke kompanije nude jednodnevne izlete za turiste koji žele da osete kako je biti na tako udaljenom i izolovanom mestu i da uživaju u prelepom pogledu na islandsku prirodu.

BONUS VIDEO: Prelepi Bondi bazeni u Tihom okeanu

Komentari

Svi komentari (3)