Evropske zemlje koje otvaraju granice vakcinisanima

Putovanja 20. Feb. 202114:51
Share:
Tbilisi
Foto: Koba Samurkasov / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve više evropskih zemalja ukida karantin i otvara vrata onim gostima koji imaju dokaz o tome da su primili vakcinu protiv koronavirusa.

Zemlje gladne za turistima objavile su kako otvaraju vrata vakcinisanim putnicima, a nagađa se da će i avio-kompanije u budućnosti moći da popuste svoja stroga pravila, piše britanski Independent. U očekivanju slobodnih putovanja neke evropske zemlje popustile su svoja pravila za one koji imaju dokaz o tome da su primili obe doze vakcina, pišu na sajtu Pun kufer.

Poljska

Poljska je ukinula karantin za putnike koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa, pa će posetiocima koji putuju iz inostranstva i imaju dokaz o vakcini ulazak i boravak u zemlji biti puno jednostavniji. Oni koji imaju negativan test na koronavirus star 48 sata pre prelaska granice takođe mogu da zaobiđu restrikcije.

Pročitajte još:

Estonija

Estonija je najnovija država koja je ponudila oslobođenje od karantina za putnike koji su se oporavili od bolesti ili su vakcinisani. Karanten za druge  dolaske iz inostranstva, izuzev nekih zemalja ss niskim rizikom (Bugarska, Finska, Grčka, Island i Norveška) traje deset dana.

„Od 1. februara desetodnevna samoizolacija i testiranje na koronavirus nisu obvezni za pojedince koji su preboleli kovid 19 i nije prošlo više od šest meseci otkako su izlečeni, kao i one koji su vakcinisani i nije prošlo više od šest meseci od tada“, objavilo je poljsko ministarstvo spoljnjih poslova.

Gruzija

Od 1.febraza vakcinisani gosti mogu da uđu u Gruziju; jedino što treba jeste da pokažu dokument koji to dokazuje na granici. Gruzija je prva zemlja koja je u potpunosti uklonila ograničenja ulaska za vakcinisane putnike – bez testiranja pre polaska, bez testiranja po dolasku i bez karantina.

Rumunija

I Rumunija je najavila kako putnici koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa neće morati u karantin po dolasku. To uključuje i putnike koji dolaze iz zemalja s visokim epidemiološkim rizikom. Od druge doza treba da prođe najmanje 10 dana da biste mogli ući u Rumuniju.

Island

Prema islandskim vlastima, svi koji predoče važeću međunarodnu potvrdu o vakcinaciji izuzeti su od zahteva za testiranje i karantin.

Međutim, Island je naglasio da trenutna ograničenja putovanja i dalje važe; tako u zemlju mogu da uđu putnici iz UEA i Švajcarske, ali recimo stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu da putuju na Island, bez obzira jesu li vakcinisani ili ne, osim ako nemaju valjan razlog, recimo člana porodice na Islandu.

Kipar

Kipar je u decembru postao prva država članica Evropske unije koja je objavila da planira da ukine uslove za ulazak poput testiranja i karantina. Međutim, vladin plan trebalo bi da stupi na snagu tek u martu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment