Ljubljana
Ljubljana; Foto: Benis Arapovic / Panthermedia / Profimedia

Dobra ideja za jesenje putovanje.

Prvo mesto na listi 20 najboljih destinacija u Evropi u 2022. godini, koje su izabrali turisti iz 182 zemlje, našao se grad iz našeg komšiluka – Ljubljana, prestonica Slovenije.

Kako je istaknuto na sajtu European Best Destinations, u konkurenciji je bilo više od 400 destinacija, a glasalo je više od pola miliona ljudi.

Ljubljana je predstavljena kao „grad za radoznale i avanturističke duše“, a prema sajtu Moja avantura od Beograda je udaljena 532 km, i potrebno je oko 5 sati i 15 minuta vožnje.

Pročitajte još:

„Grad je riznica uzbudljivih tajni i prirodnih lepota. Ponosna zelena prestonica Slovenije priziva lutalice gladne kulture, umetnosti, zabave i velikih zelenih površina, koje garantuju opuštenu atmosferu“, navodi se.

Takođe, primećeno je da se Ljubljana, pre drugih evropskih prestonica, opredelila za pešački istorijski centar, te da se u šetnji centrom grada može čuti cvrkut ptica.

„U autentičnom šarmu Ljubljane najviše uživaju oni putnici koji joj se vraćaju zbog divne kulture, kuhinje i raznolikog gradskog života.“

Na drugom mestu ove liste je Marbelja, grad na jugu Španije predstavljen kao „sunčana prestonica Evrope“, a treći je Amjen u Francuskoj. Zanimljivo je da se na četvrtom mestu našao još jedan grad iz naših krajeva – bugarski Plovdiv, dok je na petom Leven u Belgiji.

***

Bonus video: Slovenija, najčistija zemlja sveta

 

Komentari

Svi komentari (0)