Krupajsko vrelo
Krupajsko vrelo; Foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

Nimalo lepa slika.

Eko straža je nedavno na društvenim mrežama objavila fotografiju Krupajskog vrela, čuvene atrakcije u Srbiji.

Međutim, taj prizor nije onako lep kako smo navikli. Vrelo je u nekim delovima suvo, a iz Eko straže upozoravaju koji su mogući razlozi za to.

Kako kažu uz priloženu fotografiju, oslabila su vrela, i Mlavsko i Krupajsko, što je najpre posledica nenormalne seče šuma po celom Homolju. Kada padne kiša nema šta da zadrži vodu i ona se slije u korito i ode, ne zadržava se u zemlji, samim tim se ne prehranjuju i obnavljaju ti izdani koji napajaju vrela. Dodaju i da je moguće da su istražne radnje i bušotine jedne kompanije takođe jedan od uzroka.

Homoljski kraj je inače poznat kao velika ekološka oaza. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha.

Pročitajte još:

Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Do njega se može doći asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.

Ipak, po svemu sudeći vrelo sada nije u svojoj punoj lepoti.

BONUS VIDEO: Gostilje, srpska dolina vodopada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (12)