Mokra Gora Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Letnja turistička sezona u Mokroj Gori počinje sa aprilom, a pokreće je lokomotiva voza “Nostalgija” koji od proleća do kraja oktobra vozi prugom “osmicom”. Od kada je, pre skoro 20 godina, ponovo krenuo vijugavim šinama, najznačajnija je atrakcija Mokre Gore. Parna lokomotiva bila je zamajac razvoja turizma a dobar pravac rezultirao je da Mokrogorci prošle godine za to dobiju i zvanično priznanje Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, koja je Mokru Goru proglasila jednim od najlepših sela sveta.

Za one koji žele nekoliko dana da uživaju u lepoti prirode, jedna od najinteresantnijih destinacija za to u zapadnoj Srbiji je Mokra Gora. Pored njenih lokaliteta, traktivnosti ove lokacije je i njen položaj, jer se nalazi nedaleko od Zlatibora a graniči se sa Tarom i Višegradom. Veliki broj je onih turista koji sa dve susedne planine u Mokru Goru dolaze izletnički, na jedan dan. Najveća atrakcija ove destinacije je Šarganska osmica i voz “Ćira” sa parnom lokomotivom.

Mokra Gora Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Drvengrad i Bela voda su destinacije koje svakog dana ugoste najveći broj posetilaca a sve je u fantastičnoj prirodi i zdravoj sredini. Tu su lokaliteti Čarobni breg i Iver, Kremna, Jatarice, Golubići a ne dugom vožnjom stiže se i do Višegrada, Zlatibora i Užica.

Mokra Gora Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Mokra Gora je prepuna borove šume, bogata je rekama i izvorima, čistim i zdravim vazduhom. Šarganska osmica je na prvom mestu interesovanja turista. Ona je pokretač razvoja turizma u ovom kraju a posle njenje obnove ovde je došao i Emir Kusturica koji je podigao već svima poznat Drvengrad.

Na sve to su se naslanjali i drugi sadržaji, tako da Mokra Gora može gostu da ponudi sadržajan odmor od 4-5 dana, koliko je potrebno da se obiđu svi lokaliteti ove destinacije”, kaže za Nova.rs upravnica muzejsko-turističkog kompleksa “Šarganska osmica” Aleksandra Milutinović.

Mokra Gora Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kada turisti dođu u Mokru Goru uglavnom se prvo provozaju Šarganskom osmicom, vozom “Nostalgija” prugom dugom 15.5 kilometara, kroz 22 tunela, preko pet mostova. Na relaciji Mokra Gora-Vitasi, vožnja traje oko 2,5 sata. Pruga je obnovljena 2003. godine a 2011. voz je stigao i do Višegrada. Plan je da pruga Mokru Goru spoji i sa Kremnima, jednim od najlepših sela Zapadve Srbije, kako bi se obistinilo proročanstvo Mitra Tarabića, da će se ljudi serbez voziti od Kremana pa sve do Višegrada.

Vožnja košta 1.000 dinara, za decu od 6-14 godina 500 a za najmlađe je besplatna.

Pročitajte još:

Posle vožnje čuvenim “Ćirom”, turisti najveće interesovanje pokazuju za lokalitet Drvengrad čiji drveni objekti sa drvenim krovovima privlače pažnju turista a malo je i putnika koji prolaze kroz Mokru Goru koji ne svrate da bar na kratko uživaju u ambijentu koji je Kusturica osmislio. Lekoviti izvor Bela voda takođe je privlačan turistima koji se obavezno umiju lekovitom vodom, pa je, kao lek, ponesu i kada sa odmora krenu kući. Jatare, jedna od železničkih stanica na “osmici”, koju krase vodopadi i besprekorno uređen prostor su mesto gde turisti biraju predah za ručak i opuštanje. Pored pruge do Jatara se može stići i kolima ali i pešice.

Mokra gora ima izuzetnu geografsu poziciju, pored Tare sa kojom se spaja, do Zlatibora je potrebno oko 40 minuta vožnje a Višegrad je udaljen svega 25 km. Retki su oni koji dođu u Mokru Goru a da ne posete ovaj najbliži grad u Republici Srpskoj.

“Svi naši gosti žele da odu u Višegrad, da posete Višegradsku ćupriju, Andrićgrad, da se prošetaju pored Drine i osete duh tog grada. Gotovo svaki gost nas pita kako može otići tamo, kakve su granične procedure itd. Svakodnevno nam dolaze gosti koji borave na Zlatiboru a i naši gosti često odlaze na jedan dan na tu planinu. Za svakog gosta koji dođe u Mokru Goru, boravak od nekoliko dana može biti prepun sadržaja i utisaka koje pružaju svi ti lokaliteti koji se nalaze u neposrednoj blizini”, dodaje Aleksandra.

Mokra Gora Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Tokom leta, interesovanje gostiju postoji i za kupališta. Mokra gora ima jedno uređeno kupalište na reci Kamišini, koje je dugi niz godina bilo kupalište lokalnog stanovništva a na nekoliko desetina kilometara su i Zaovinsko jezero kao i Perućac.

Mokru Goru su, pre epidemije, trećinu posetilaca činili su strani turisti. U ovogodišnjoj sezoni, prema sadašnem interesovanju, ova destinacija ponovo će biti domaćin brojnim strancima. Voz “Nostalgija”, do 30. oktobra, saobraća svakim danom u 10:30 i 13:30 a po potrebi će se uvoditi i vanredni polasci, u zavisnosti od interesovanja gostiju. Tokom jula i avgusta redovan će biti I polazak u 16:10. Vena karte za odrasle je 1.000 dinara, 500 za decu od šest do četrnaest godina , za najmlađe vožnja je besplatna.

***

Bonus video: Šarganska osmica – remek delo u vrletima Mokre Gore

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar