Beograd
Foto: Milivoje Misa Maric / Alamy / Alamy / Profimedia

Beograd se našao na listi manje poznatih a zanimljivih evropskih gradova koje vredi posetiti.

Pandemija koronavirusa zadala je žestok udar turizmu, ali uprkos tome ljudi ne odustaju od planova za nova putovanja, nadajući se da će se situacija smiriti.

Tako je magazin o putovanjima „Culture trip“ napravio svoj predlog zanimljivih gradova Evrope koje treba posetiti čim epidemiološka situacija to dozvoli – a među top destinacije uvrstili su i Beograd.

Ovo su gradovi koje su naveli:

Beograd 

Naša prestonica je kroz istoriju menjala nazive, ali „beli grad“ je ostao postojan  u vremenu poput Kalemegdanske tvrđave, piše ovaj magazin. Kao najveće znamenitosti navode Hram Svetog Save, kao i muzej Nikole Tesle. Magazin naglašava da Beograd zovu i „novim Berlinom“ zbog dinamičnog noćnog života. U klubovima poput „KC Grada“ i „Mladosti/Ludosti“ sigurno ćete zaraditi mamurluk, piše „Culture trip“, a najbolje ga je izlečiti turskom kafom koja se može popiti u mnogobrojnim kafićima srpske prestonice.

View this post on Instagram

?Galerija najlepših slika Beograda? ?See the most beautiful pictures of Belgrade? ————————————————- ? Slika dana 27.05.20. ? Picture of the day Autor: ?@dzoligrafijaputomanija ? ————————————————- Congratulations! ? Posetite galeriju autora i pogledajte ostale fotografije! ? Please take time to visit the gallery of this artist for more photos! ? ————————————————- ? Follow: @ig_belgrade ? ? Hashtag: #ig_belgrade ? ————————————————- ?Tagujte vaše autorske fotografije Beograda, najbolje će biti objavljene! ? ?Tag your photos of Belgrade for a chance to be featured! ? ————————————————- ?No internet photos? ————————————————- ❕ Facebook: In Love With Belgrade ❕ ❕ Twitter: Love Belgrade – ig_belgrade ❕ ————————————————- #belgrade #srbija_u_slikama #srbija #serbia #instagramsrbija #ig_worldclub #ig_europe #ig_europa #living_europe #europe_vacations #europe #europa #tlpicks #natgeotravel #cbviews #traveling #travel #vacation #bestcitybreaks #ok_europe #bbctravel #topeuropephoto #living #holiday #vidisrbiju #kings_villages #living_destinations

A post shared by Vi kreirate ovu galeriju! (@ig_belgrade) on

Tbilsi 

Ovaj grad na raskršću Evrope i Azije postao je poznat po kulturnoj i modnoj sceni, a u njemu se mešaju sovjetska arhitektura i pravoslavni hramovi. Savetuju obilazak galerija, kao i uživanje u tradicionalnim jelima kao što je kačapuri.

Tirana

„Culture trip“ posebno je pohvalio Edija Ramu, za kojeg kažu da je preporodio prestonicu Albanije. Rama je angažovao umetnike da oslikaju zgrade u sovjetskom stilu kaleiodopskim bojama, na koje možete videti u četvrtima Pazari i Ri. Takođe, i u Tirani je jedna od glavnih „atrakcija“ turska kafa, koja je na Zapadu retkost.

Geteborg

Drugi najveći grad Švedske je upola manji od Stokholma, a ima i manje stanovnika. Grad presecaju kanali poput onih u Holandiji, a jako je blizu Norveškoj i Danskoj. Kao lučki grad, Geteborg je takođe miks različitih kultura, a posebno se izdvajaju njegovi restorani „Bhoga“, „SK Mat & Människor “ i „Thörnströms Kök“.

Super mesta u Srbiji:

Gdanjsk

Grad o kojem je pevao i Džoni Štulić često zanemaruju – a jednako je lep i zanimljiv kao Varšava ili Krakov. Zovu ga i „poljska Venecija“, pošto takođe ima prelepe kanale koji izlaze na Baltičko more. Popularna ruta kanalima ide preko 150 godina starog kanala od Elblaga do Ostrodzkia i smatra se jednom od najzanimljivijih u Evropi.

Kordoba

Ovaj španski grad pleni svojom živopisnom arhitekturom – čuvena je tamošnja katedrala La Mezkvita, izgrađena daleke 784. godine. Poznata je po čak 850 šarenih lukova i mermernih stubova. Tu je i kula Kalahara, kao i uličica Kaleja de las Flores koja vodi na prelepi trg.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram