Katarina Batuta
Katarina Batuta Foto: @hiishiiphoto

Katarina Batuta živi san mnogih - ona putuje svetom i redovno na svojim društvenim mrežama objavljuje prizore koji oduzimaju dah. Obišla je mnoge zemlje i ima vredne savete za svaki kutak planete, a takođe će vas inspirisati da otkrijete neke nove destinacije.

Katarina je spojila svoje dve ljubavi – putovanja i fotografiju – kako bi osmislila dinamičan ritam života, koji mnogi od nas priželjkuju.

Ona stalno upoznaje fascinantne predele, kulture, običaje, boje i ukuse, a nama ih približava savršenim kadrovima.

S Katarinom smo razgovarali o najtraženijim destinacijama, razočaranjima, ali i o stvaranju fotografije koja će skupiti gomilu lajkova.

Katarina u Burmi Foto: @hiishiiphoto

Tokom godina prikupljanja iskustava, šta si zaključila da je najbitnije za nezaboravno putovanje?

Katarina: „Posle mnogo godina putovanja po svetu i najrazličitijih iskustava koje sam doživela, najbitnije je pronalaziti svoj jedinstveni put, biti radoznao i ponekad skrenuti sa ‘utabane i turističke staze’ da biste otkrili neke nove svetove i realne životne destinacije – kao i pravu kulturu zemlje koju posećujete.

Takođe, sve to ide uz dobro planiranje i organizaciju, lično istraživanje i plan šta želite da doživite po vašem ukusu, da kreirate vaše lično iskustvo“.

Foto: @hiishiiphoto

Da li putuješ sama ili u društvu – i šta bi savetovala ženama koje putuju same?

Katarina: „Skoro stalno putujem sa svojim partnerom Urošem (često i mojim psom Payom) i to mi je omiljeni putni combo. Mislim da je tako najlepše putovati, kada delite iskustva sa ljudima koji vam odgovaraju i sa kojim imate ‘travel simbiozu’.

Za žene koje putuju same, savetujem da dobro istraže destinaciju na koju idu i da se eventualno povežu sa drugim putnicima koji vole sami da lutaju – i da razmene isustva o destinaciji ili da i da zajedno prođu i istraže neki deo destinacije“.

Foto: @hiishiiphoto

Koje je najlepše mesto koje si posetila tokom 2021. godine?

Katarina: „Tokom jedne od najizazovnijih putnih godina, složile su mi se kockice da posetim Afriku: dve neverovatne zemlje Keniju i Tanzaniju. Takođe, da tokom tog putovanja doživim neverovatno iskustvo, da uživo upoznam, doživim i fotografišem životinje u divljni, ostvarim svoj tako reći dečiji san! Takođe, boravila sam u hotelu za divljim žirafama, koje za doručak guraju svoje duge vratove kroz prozore i kradu vam poslastice sa stola.

Obišli smo i najveću safari regiju Serengeti u Tanzaniji i doživeli apsolutno neverovatne susrete sa potpuno divljim i slobodnim životinjama, tiho posmatrajući ih kako žive u divljini, u svom pravom ekosistemu“.

Foto: @hiishiiphoto

Koja destinacija te je najviše razočarala?

Katarina: „Ne bih mogla da navedem jednu konkretnu destinaciju koja me je razočarala, jer sva moja putovanja organizujem sa namerom da istražim nešto što mi je zanimljivo, pa se unpared dobro pripremim i znam otprilike šta da očekujem.

Pročitajte još:

Dok putujem više me razočaraju određene situacije i previše turistički „zagađene“ lokacije, mesta i ta tako-reći nova pojava i pomama, da „svi žele da se slikaju na istom mestu“ koje su videli na Instagramu.

Ta lokacija zbog toga potpuno izgubi čar i svoju lepotu, posebno kada doživite da morate da čekate red sa 100 ljudi, koji bukvalno žele istu sliku da naprave. U potpunosti se trudim da izbegavam takve destinacije i ako posećujem turisticki popularne lokacije, trudim se da odem u nepopularno vreme, rano ujturu ili pred zatvaranje“.

Foto: @hiishiiphoto

Da li možeš da izdvojiš mesta koja će biti najveći hit 2022. godine?

Katarina: „Ono što sam primetila u poslednje dve godine je to da su destinacije sa manje putničkih ogranicenja postale dosta popularnije.

U tu listu spadaju definitivno Meksiko, Zanzibar, Maldivi, Ujedinjeni Arapski Emirati…“

Foto: @hiishiiphoto

Koji su tvoji saveti za savršenu fotografiju s putovanja?

Katarina: „Fotografije sa putovanja su mnogo više od samog škljocanja lokacije usput – i ako želite da postignete nešto bolje i lepše, potrebno je da obratite pažnju na svetlo i vreme u koje kreirate slike. Najlepše svetlo je ujutru rano kada sunce izlazi i kada ima najmanje ljudi na većini destinacija, kao i ono pred zalazak kada su najmekši tonovi i kada se priroda najlepše igra sa svetlom i prizorima.

Ako se uz to malo i potrudite oko kadra, i nađete neki svoj specifican ugao gledanja na svet koji vas okružuje, dobićete znatno interesantnije vizuelne suvenire sa svakog putovanja“.

Foto: @hiishiiphoto

***

Bonus video: Najlepši svetski vodopadi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar