Beč
Beč; Foto: richard sowersby / Alamy / Alamy / Profimedia

Za ljude koji vole da putuju, Airbnb se vremenom nametnuo kao omiljena platforma za traženje povoljnog, a dobrog smeštaja u gradovima sveta. Ipak, stanovi Grada Beča više neće biti u ponudi.

Internet platforma Airbnb je na svojoj veb stranici objavila odluku da stanovi koji su u vlasništvu Grada Beča ubuduće više neće stajati u njenoj ponudi za najam.

Tužba protiv platforme Airbnb-a pokrenuta je zbog nedostatka spremnosti na saradnju sa gradskim vlastima pri uklanjanju adresa svih stanova grada Beča za najam, prenosi B92.net.

Pročitajte još:

Grad Beč upravlja sa oko 220.000 stanova koji se nalaze u njegovom vlasništvu, a prvostepenom odlukom Trgovačkog suda u Beču od 10. maja ove godine Airbnb je bio dužan da obustavi oglašavanje ponuda za davanje u zakup i/ili podzakup stanova u vlasništvu Grada Beča preko mobilnih aplikacija ili veb stranica, odnosno u okviru domena airbnb.at ili airbnb.com. Airbnb je uložio žalbu, pa se trenutno čeka odluka Višeg pokrajinskog suda u Beču.

„Uloženi trud i napor protiv zloupotrebe gradskih stanova se isplatio. Subvencionirani stanovi moraju da stoje na raspolaganju svim građanima Beča, jer ovi stanovi ujedno spuštaju cene celog stambenog sektora. Stoga ovaj dragoceni životni prostor ne sme da bude trajno povučen sa tržišta stambenih nekretnina“, objasnila je zamenica gradonačelnika Katrin Gal.

Postoje još neki gradovi u kojima je Airbnb zabranjen ili ograničen određenim uslovima. Tako je na primer u Njujorku nezakonito iznajmljivati čitav stan ili kuću na manje od 30 dana, dok se, prilikom iznajmljivanja soba, zahteva od vlasnika da bude na licu mesta. U Las Vegasu vlasnici stanova moraju da imaju dozvolu za rad ako žele da ih iznajmljuju, a u Los Anđelesu je krajem 2018. donet zakon po kojem Airbnb domaćini mogu da iznajmljuju samo stanove u kojim žive (najmanje 6 meseci u godini).

***

Bonus video: Spisak za putovanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar