Foto: Shutterstock/Alex Cimbal

Norvešku mnogi obožavaju zbog prirodnih lepota, čudesnih fjordova i prelepih pejzaža, a uskoro dobija i nove fenomenalne atrakcije.

Novi Munkov muzej u Oslu
Munk
Foto: Bruce yuanyue Bi / Alamy / Alamy / Profimedia

Norveški slikar Edvard Munk, jedan je od od najznačajnijih umetnika svih vremena, a novi muzej u glavnom gradu će biti zaista spektakularan. Biće jedan od najvećih posvećenih jednom umetniku, a njegova dela biće prikazana kroz tri stalne izložbe, što znači da će oko neverovatnih 28.000 dela, uključujući i čuveni „Krik“ biti neprestano izloženi. Dobra je vest da će u muzeju biti organizovane i izložbe drugih autora, pa ćete tako jednom posetom, ako imate vremena i volje, moći da razgledate 11 izložba na sedam spratova! I to nije sve – ovde je u planu i održavanje koncerata, večeri čitanja, ali i raznih radionica. Skoro sve to će biti dostupno – od ove godine.

Muzej posvećen kitovima

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dorte Mandrup (@dorte_mandrup)

Ovaj muzej koji će biti napravljen na ostrvu Andoja, konstrukcijom će podsećati na kita, a ujedno će biti i jedno od najboljih mesta na svetu za posmatranje kitova. Muzej će biti i osmatračnica kitova, a imaće i edukativni karakter.

Pročitajte još:

S njegovog krova posmatraće se kitovi, dok će unutra biti veliki izložbeni prostori koji će vas naučiti i više o ovim veličanstvenim životinjama. Naravno, posetiocima će na raspolaganju biti i kafić i suvenirnica, a u svemu tome biće moguće uživati od 2023. godine, piše Pun kufer.

Planetarijum Harestua u blizini Osla

Ovaj planetarijum, kad se otvori ove ili sledeće godine, biće najveći astronomski objekat Severne Evrope. Smestiće se u Hadelandu, novom umetničkom centru Norveške, 45 kilometara od Osla, a nudiće razne aktivnosti, edukacije i predavanja o astronomiji i nauci. Zapravo, na ovom mestu već postoji objekat, ali tek će u budućnosti biti izgrađen pomenuti atraktivni planetarijum.

Muzej nordijske umetnosti Kunstsilo u Kristiansandu

U gradu Kristiansandu, tačnije na ostrvu Oderoja koji pripada gradu, istorijski silosi pretvaraju se u moderan muzej. On će se prostirati na skoro 10.000 kvadratnih metara, a predstavljaće modernu nordijsku umetnost kroz niz stalnih i privremenih izložbi. Cilj je da Kunstsilo muzej postane jedan od vodećih u celoj Skandinaviji.

Havila ekološko krstarenje

Kako će biti lepo ukrcati se na ekološki najsavršeniji brod koji će spajati gradove Bergen i Kirkenes. Havila će ploviti čitave godine, duboko među fjordovima ali i na otvorenom moru, pored strmih planina i malih ostrvaca, kao i za vreme polarne svetlosti, ali i ponoćnog sunca. Ovi moderni brodovi će stajati u čak 34 luke i pružiti mogućnost razgledanja nekih od najlepših mesta u Norveškoj, ali i uživanje u vrhunskoj lokalnoj kuhinji. Ako sve bude prema planu, plovidba će započeti ove godine.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram