Foto: Milan Maricic/ATAImages

Nezgodno pitanje.

ChatGPT, program koji simulira dijalog uz pomoć veštačke inteligencije, pokrenut je krajem 2022. godine i mnogi su ga doživeli kao „početak revolucije veštačke inteligencije“. Već neko vreme je atrakcija i među Srbima, a nakon što smo videli kako će izgledati Beograd budućnosti i dobili gomilu novih ideja za pisanje domaćih zadataka, pomislili smo na čitav spektar stvari u kojima bi ovaj program mogao da bude koristan i pitali smo vas kako sve ovaj program može da promeni život u Srbiji.

Neko se lepo setio i isto pitanje postavio ChatGPT-u, a sudeći po odgovoru – malo je „zabagovao“ na tom pitanju.

„ChatGPT je kompjuterski program koji je dizajniran da generiše tekst na osnovu dostavljene mu memorije. To može biti korisno u različitim kontekstima, kao što su automatizovana generacija teksta, prevođenje, generisanje sadržaja za internet i još mnogo toga. Međutim, nije jasno kako bi ChatGPT mogao direktno da promeni život u Srbiji“, napomenuto je u odgovoru.

Ipak, kad ga je Danas pitao nedavno šta građani Srbije mogu da očekuju u 2023. – bio je dosta optimističan.

Pročitajte još:

„U 2023. godini, građani Srbije će imati višestruko poboljšan život. Ekonomska situacija će se stabilizovati i većina ljudi će biti u mogućnosti da zaradi dovoljno novca za osnovne potrebe. Infrastruktura će biti unapređena, sa snažnijim i bržim mrežama, što će olakšati svakodnevni život. U vezi sa tim, digitalizacija je u punom jeku, sa sve većim brojem usluga koje se nude putem interneta. Kvalitet zdravstvene zaštite značajno će se popraviti, sa novim i naprednim tehnologijama na raspolaganju. Značajan napredak će se primetiti i u obrazovanju, sa snažnijim akcenatom na inovacije i prilagođavanje novim tehnologijama. Politički sistem će biti reformisan, sa jačim poštovanjem demokratskih načela. Pravosudni sistem će biti poboljšan, sa više poštovanja pojedinih prava. U 2023. godini, građani Srbije će imati prilike da uživaju u svim blagodetima boljeg života“, naveo je.

***

Bonus video: Jesen u mom sokaku na jeziku veštačke inteligencije