Banane Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Svake godine pojede se više od 100 milijardi banana, od kojih je čak 47 odsto sorte kojoj preti izumiranje.

Cavendish sorta banana trenutno je na ivici izumiranja od posledica gljivične bolesti – poznatije kao panamska bolest. Usevi u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Australiji i Srednjoj Americi teško su pogođeni ovim gljivicama koje nastaju u tlu, prenosi Unilad.

Bolest se još naziva „uvenuće banane“.

Istraživanja pokazuju da se svake godine pojede više od 100 milijardi banana, od kojih je čak 47 posto sorte Cavendish banana. Ovo nije prvi put da panamska bolest pustoši useve širom sveta, jer je soj T1 također prethodno iskorenio vrstu banana koja se zvala Gros Michel.

Pročitajte još:

Džejms Dejl, profesor i voditelj biotehnološkog programa za banane na Tehnološkom univerzitetu Kvinsland, objasnio je kako je Gros Michel bila glavna izvozna banana u prvoj polovini prošlog veka, prenosi Jutarnji list.

Tokom 1950-ih godina, ova bolest je zarazila sve plantaže, što je prisililo poljoprivrednike da pronađu novu sortu – Cavendish. Ubrzo je postala popularna zbog svoje otpornosti na soj T1.

Useve trenutno pogađa soj T4 panamske bolesti, koji se širi mnogo sporije od prethodnih sojeva, zbog čega Dejl veruje da će proteći još 10 godina do potpunog nestanka Cavendish banana.

Novinar i autor knjige “Banana: Sudbina voća koje je promenilo svet”, Dan Koepel, rekao je za Insider da trenutno niko nije ni blizu rešenja problema.

„Odgovor će biti kraj monokulture. Rešenje je raznolikost“, veruje on.

Iako smatra da se radi o kratkoročnom rešenju, siguran je da je potrebna nova sorta voća otporna na bolesti, kao što se prethodno dogodilo nakon nestanka sorte Gros Michel.

„Dugoročno rešenje je masovna proizvodnja i prodaja više od jedne sorte banane. Što su one genetski raznolikije, manje su osetljive na bolesti“, zaključuje Kopel.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar