Aleksandar Vučić Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

„Urbani radikal nad Beogradom“.

„Urbani radikal nad Beogradom“… zvuči kao vic, šega, šala, pošalica. Ipak, u pitanju je naslov intervjua u izuzetno popularnom magazinu „Playboy“ iz 2004. godine u kom je književnica Isidora Bjelica postavila dvadeset pitanja ni manje ni više nego čoveku koji će u godinama koje su usledile postati centralna ličnost političke scene Srbije – Aleksandrom Vučićem.

U stilu Dionisa, danas predsednik Srbije, Vučić je pozirao na krevetu u beloj košulji na kvadratiće sa činijom voća, a „najbolji student Pravnog fakulteta“ nije propustio da u kadar fotografije stidljivo provuče i knjigu.

Na fotografijama koje su dostupne na internetu, nažalost, nije moguće pročitati ceo intervju. Ipak, papir je od zaborava sačuvao  anegdotu koja, kako piše City magazine, slikovito ilustruje težnje mladog Vučić ka razotkrivanju „mutnih radnji“ po preduzećima, ali i otkriva da je upoznat sa osećajem sramote, makar u određenim situacijama.

„Putovao sam u Podgoricu, prvim jutarnjim letom, onim u 5.45h. Mi, savezni poslanici, imali smo pravo na avionske karte, pa mi je greškom data karta na ime mog stranačkog kolege Dragana Todorovića. I tako ljubazni gospodin na čekiranju mi kaže: ‘Super, gospodine Vučiću, ja ću se sad praviti da vas nisam prepoznao i da ste vi gospodin Todorović, a sada priđite malo ako možete.’ Ja se tu oduševim, računam, sada će da mi otkrije nešto oko poslovanja firme, neke malverzacije, neku korupciju u najmanju ruku. Kada čovek tiho reče: ‘Gospodine Vučiću, zakopčajte šlic.’ Kad u zemlju nisam propao! Nisam od blama došao sebi sledeća tri dana“, opisao je Vučić.

Ono što svakako nije izostajalo tada, kao ni danas, jeste neosporivo samopouzdanje.

„Trudim se da delujem starije i ozbiljnije, u stvari, mislim da mi je to i prednost. Vidite i sad u ovoj kampanji svi se trude da budu kao opušteni, kao tek što sam izašao iz kuće, a već radim, a toliko sam žurio da radim pred kamerama da ni kravatu nisam stavio. Znate, jedino ja sebi smem da dozvolim pojavljivanje u odelu i sa kravatom i da se i dalje vidi da sam najmlađi“, jedan je od njegovih odgovora.

Skoro 20 godina kasnije, ovaj broj našao se na licitaciji.

Foto: Printscreen/Kupindo

„Sada je ovaj intervju u Playboyu jedan neverovatan nadrealan novinarski raritet“, piše u opisu oglasa. Pored fotografija u boji i svakako trenutno neprocenjivog intervjua, ovaj primerak krasi i broširani povez i 112 stranica dobro poznatog i širom sveta prepoznatljivog magazina.

Pročitajte još:

Na stranici se sada vide samo neki odgovori, ali neki stariji se sećaju da je upravo u tom broju govorio i o svojim omiljenim bendovima i muzičarima.

Za kolekcionare ili bar ljubitelje lika i dela Aleksandra Vučića, ukoliko žele da ovaj primerak imaju u svojim vitrinama ili uramljen na zidu, početna cena je čitavih 100.000 dinara.

***

Bonus video: Vučić i epizoda: „Bol u desnoj ruci i stanje prostate“