Foto:ALANSIU / Newscom / Profimedia

"Kineski dr Frankenštajn" ili revolucionar koji će promeniti svet?

Početkom 2018. godine, dr He Đjankui, tada 34-godišnji kineski biofizičar, otputovao je na naučnu konferenciju u Arizoni da se sastane sa jednim od svojih heroja, genetičarom koji je dobio Nobelovu nagradu Džejmsom Votsonom, čovekom koji je prvi predložio dvostruku spiralnu strukturu molekula DNK davne 1953. godine.

Dr He je tada bio usred velikog eksperimenta sa genetskim inženjeringom embriona kako bi se eliminisao rizik od bolesti. To je bilo nešto što nije pokušano pre (ili posle).

Foto:Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

„Mislite li da je to dobra stvar?“ upitao je Votsona, zapisujući pitanje jer 90-godišnji genetičar nije mogao da razume njegov naglasak.

Votson je odgovorio sa samo tri reči: „Učinite ljude boljim“.

„To mi je dalo hrabrosti da budem osoba koja će probiti granice“, rekao je dr He u novom dokumentarcu, „Učinite ljude boljim“, koji će biti objavljen 13. decembra.

„Ova tehnologija bi mogla koristiti društvu. To je krajnji cilj, da se pomogne ljudima. Pa sam je i sproveo u delo”, dodaje He.

Da li je on zaista „učinio ljude boljim“ ? To je pitanje za raspravu. Ranije te iste godine, dr He je regrutovao par u kome je muškarac bio zaražen HIV-om. Dozvolili su mu da uredi DNK njihovih embriona blizanaca koje su dobili. On je to uradio sa CRISPR tehnologijom — koja je kao makaze koje prave rezove u DNK, poništavajući CCR5 gen koji omogućava infekciju HIV-om, čineći tako blizance praktično imunim na bolest.

Lulu i Nana, bebe blizanci rođene su u novembru 2018, odmah su postale međunarodna vest. Kodi Šihi, režiser dokumentarca o kineskom naučniku, to naziva „naučnim otkrićem“ sa moći da „preoblikuje tok ljudske evolucije“. Ali mnogi u naučnoj zajednici bili su užasnuti, a neki su dr Hea nazvali „kineski dr Frankenštajn“. Preko 122 kineska naučnika objavila su izjavu u kojoj su postupke doktora nazvali „ludim“, a njegove tvrdnje „ogromnim udarcem na globalnu reputaciju i razvoj kineske nauke“.

Problem je što je He prekršio bukvalno svaki etički princip u nauci. Kada se radi naučni rad, tradicija je podnošenje detalja rada naučnom časopisu, gde bi mogli biti recenzirani, ili deljenje ubedljivih dokaza sa kolegama naučnicima. Umesto toga, on je vodio ispitivanja u tajnosti od Univerziteta na kojem je bio zaposlen (i koji ga je finansirao novcem za istraživanje).

Namere naučnika su, barem u početku, izgledale plemenite. Kako je objasnio u dokumentarcu, verovao je da je „sprečavanje bolesti važnije od lečenja bolesti“. Sa uređivanjem gena embriona, jedan pogodak rešava problem, rekao je on.

„Ja to zovem genetskom vakcinom“, kaže He.

Pročitajte još:

Ali kada je posetio samit o uređivanju gena na Univerzitetu u Hong Kongu, u novembru 2018, da bi prvi (i do sada jedini) put javno govorio o svom istraživanju, postalo je očigledno da njegove namere nisu bile tako jednostavne. Tokom pitanja i odgovora, Robin Lovel-Badž, biolog iz Londona i jedan od organizatora samita, upitao je dr Hea da li je mogao „nenamerno da izazove poboljšanje“ osobina beba – kao što su jače kosti, poboljšana inteligencija ili čak atletske sposobnosti. Dr He je insistirao da nije, i dodao da je „protiv korišćenja uređivanja genoma za takve stvari“.

Studija iz 2016. pokazala je da je uklanjanje gena CCR5 kod miševa značajno poboljšalo njihova sećanja. Džon Žang, osnivač klinike za plodnost u Njujorku, smatra cilj ove tehnologije da se stvore „dizajnerske bebe“, odnosno roditeljima omogući da biraju boju kose i očiju, pa čak i da poboljšaju IQ svog budućeg deteta.

Uprkos početnom oduševljenju, naučna zajednica se brzo okrenula protiv Hea. U decembru 2019. godine, dr He je osuđen za „nezakonitu medicinsku praksu“ zbog svojih eksperimenata za uređivanje gena, prema kineskim državnim medijima, i osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od tri miliona juana.

Pre nego što su ga vlasti uhapsile, He — koji je dao svoj poslednji intervju u dokumentarcu pre nego što ga je prekinulo zloslutno kucanje na njegovim ulaznim vratima (snimljeno kamerom) — ostao je nepromenjenog mišljenja.

„Ako možemo da pomognemo ovim porodicama da zaštite svoju decu, nehumano je da to ne učinimo“, rekao je on.

Lulu i Nana, bebe kojima je He promenio genom, sada su mališani, i obe su još uvek žive i (trenutno) savršeno zdrave. Ali njihova budućnost ostaje neizvesna. Nije jasno kakve će zdravstvene posledice imati tokom svog života – samo će vreme pokazati.

Dr He je u aprilu izašao iz zatvora i piše da sprema povratak na naučnu scenu.

***

BONUS VIDEO: Dr Miodrag Grbić i Ilija Mikić Genetika pokazuje da je ceo Balkan istog porekla