Venčanica princeze Dajane
Venčanica princeze Dajane; Foto: TopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia

Venčanje tada 20-godišnje Dajane Spenser i 12 godina starijeg britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa, 1981. godine, u startu je proglašeno venčanjem veka, a stajling legendarne princeze i dalje intrigira. Ne samo raskošnim dizajnom.

Lejdi Di je bila prva kraljevska mlada koja je iz crkvenih zaveta izbacila reč „poslušnost“. Tad je imala 20 godina i posle samo 12 viđanja se udavala za princa, potpuno nespremna za sve što ju je u budućnosti sačekalo. Ipak, na dan venčanja poslušno je ispratila sve standarde kraljevske porodice, čak i kada je u pitanju odeća i obuća koju je nosila, a neki detalji otkrivaju i koliko je želela da se uklopi u taj svet.

Dve venčanice

Jednu od najpoznatijih venčanica u istoriji dizajnirali su Dejvid i Elizabet Emanuel, mladi par koji je izabran s ciljem podrške britanske modne idustrije. Za buduću princezu u tajnosti su kreirali bajkovitu venčanicu s puf rukavima i detaljima od starinske čipke, izrađenu od svilenog tafta, a paralelno su radili na još jednoj, rezervnoj venčanici za slučaj da neko pre vremena otkrije kako izgleda originalna haljina.

Ta rezervna venčanica nikad nije do kraja završena ni predstavljena javnosti, Dajana je čak nikad nije probala, a priča se da je nakon kraljevskog venčanja jednostavno nestala iz studija Emanuelovih.

Venčanica koju je Dajana nosila je imala više od 10.000 ručno šivenih bisera, kao i ekstravagantni veo od 7,6 metara, najduži koji je nošen na bilo kom kraljevskom venčanju.

Venčanica princeze Dajane
Venčanica princeze Dajane; Foto: HUSSEIN ANWAR / Sipa Press / Profimedia

„Mala, neupadjiva haljina prosto ne bi funkcionisala za auditorijum od sedam milijardi ljudi. Kada mi je Dajana rekla da je fantastična, bio sam srećan jer je ona srećna. To je bilo pravo zadovoljstvo“, pričao je kasnije Dejvid Emanuel.

Haljina je bila vredna oko 6.000 funti, što nije ni blizu večanicama koje su se našle na listi 10 najskupljih u istoriji, a danas je u vlasništvu njenih sinova.

Međutim, dok je venčanica toliko puta izlagana na izložbama i predstavljana kao jedna od najlepših svih vremena, tek retki znaju tajnu cipela koje je Dajana nosila.

Tajna niskih potpetica 

Dajanine cipele nisu se ni nazirale ispod raskošne venčanice, a bile su skoro potpuno ravne, izrađene od kombinacije satena i čipke, sa 500 šljokica i preko 100 bisera. Skupocene, ali skrivene od pogleda javnosti, nosile su jednu važnu poruku.

venčanje princeze Dajane
Venčane cipelice princeze Dajane; Foto: Theodore Wood / Polaris / Profimedia

Neki bi pomislili da princeza Dajana odustala od potpetica i izabrala udobne venčane cipele kako bi se lakše kretala, ali to nije pravi razlog.

Mekane cipele, koje izgledom podsećaju na papuče, s potpisom dizajnera Klajva Šiltona, izrađene su sa specijalnim zahtevom da budu sa što nižom petom, navodno kako mlada ne bi bila viša od mladoženje. Naime, princeza Dajana je sa visinom od 178 centimetara po visini bila jednaka svom suprugu. U to vreme nije bilo baš prihvatljivo da žena bude viša od muškarca, posebno kada je reč o princu i princezi, i to na dan njihovog venčanja.

Pročitajte još:

Iako nije poznato ko je zahtevao specifičan dizajn cipela, navodno je upravo princeza Dajana bila ta koja se bojala da na dan venčanja ne bude viša od svog princa. Inače, odmah ispod minijaturne pete ovih cipela utisnuti su inicijali mladenaca ‘C’ i ‘D’, između kojih se nalazi maleno srce.

Tijara Spenser

Tijara koju je pokojna princeza nosila na dan svog venčanja nije pripadala britanskoj kraljevskoj porodici, ona je bila nešto što je ponela iz svoje. Srebrna tijara koju je nosila tog dana, ali i u mnogim drugim prilikama kasnije, nasleđe je porodice Spenser. Izrađena je u obliku raskošnog cveta od dijamanata i srebra, a na sredini ima srce, kao simbol ljubavi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar