Tajlandski kralj
Tajlandski kralj; Foto: Chaiwat Subprasom / Zuma Press / Profimedia

Nekima izolacija ipak malo lakše pada. Na primer, tajlandskom kralju koji se sa svojim haremom povukao u luksuzni hotel u Alpima, u mondenskom skijaškom centru Garmiš-Partenkirhen u Nemačkoj.

Kralj Maha Vajiralongkorn (67), poznat i kao Rama X, zakupio je ceo Grand Hotel Zonenbihl sa četiri zvezdice, piše Independent. Iako su drugi hoteli odavno zatvoreni zbog koronavirusa, ovaj je dobio „specijalno odobrenje“ jer će gosti biti „jedinstvena, homogena grupa ljudi koji nisu zaraženi“.

Svita kralja Rame uključuje harem od 20 konkubina, i mnoštvo sluga, prenose nemački tabloidi, iako još nije poznato da li su tu i njegove četiri žene.

Sonnenbichl hotel
Hotel Sonnenbichl; Foto: Steffi Adam/Geisler-Fotopress / AFP / Profimedia

U svakom slučaju, 119 članova njegovog osoblja navodno je vraćeno u Tajland, pod sumnjom da su podložni respiratornim bolestima, te predstavljaju opasnost za ostale.

Kralj Rama X se nije pojavljivao u javnosti od februara, ali vest o njegovom luksuznom karantinu izazvao je nezadovoljstvo među Tajlanđanima, koji su u ovim kriznim vremenima, spremni i da rizikuju zatvorsku kaznu za kritikovanje nedodirljivog vladara šireći društvenim mrežama pitanje: Zašto nam je potreban kralj?

Pročitajte još:

Inače, tamo je zakonom zaprećeno da se svako ko vređa ili kritikuje monarhiju suočava sa zatvorskom kaznom i do 15 godina.

Rama X je došao na presto 2016, nakon smrti svog oca Bumibola koji je vladao čak 70 godina i bio omiljen u narodu. S druge strane, njegov sin poznat je po svojim putovanjima i burnom ljubavnom životu – imao je mnogo žena, ljubavnica, kao i burne razvode.