Marija Tereza
Princeza Marija Tereza (u plavom); Foto: NIEBOER /PPE / Sipa Press / Profimedia

Španska princeza Marija Tereza ​​od Burbona-Parme prva je članica kraljevske porodice koja je preminula od koronavirusa. Istorija će je pamtiti kao "Crvenu princezu", poznatu po svojim progresivnim stavovima, aktivistkinju i borkinju za prava žena.

Princeza Marija preminula je u 86. godini u Parizu, nakon što je pozitivno testirana na koronavirus. Vest o njenoj smrti objavio je njen mlađi brat, princ Sikstus Henri. Marija Tereza ​​od Burbona-Parme se nikad nije udavala i nema dece.

Rođena je u Parizu 28. jula 1933. kao ćerka princa Ksavijera od Burbona-Parme i njegove supruge Madelin, imala je dva brata i tri sestre. Njen otac nikad nije vladao Španijom, a zanimljivo je da je Marija imala 28 godina kad je zapravo prvi put kročila u svoju zemlju.

Mnogo je ulagala u obrazovanje, imala je doktorat iz hispanskih studija pariske Sorbone i doktorat iz političke sociologije madridskog Univerziteta Komplutense. Bila je cenjena profesorka oba univerziteta.

Predavala je sociologiju i među prvima podržavala CIVIS, otvoreni univerzitetski sistem koji sarađuje sa školama u osam evropskih zemalja. Deklarisala se kao hrišćanka, ali je kritikovala neke hrišćanske stavove. Takođe je proučavala islam,  borila se za liberalizam i ženska prava.

Članovi kraljevske porodice koji su pozitivni na koronu

Španska princeza nije prva članica kraljevske porodice koja je pozitivno testirana na koronu. Prošle nedelje je potvrđeno da britanski princ Čarls ima virus, iako su njegovi simptomi navodno blagi. Princ Albert od Monaka takođe je pozitivno testiran na COVID-19, kao i Karl fon Habsburg, koji je bio prvi poznati kralj koji je pozitivno testiran nakon što je početkom marta dobio simptome slične gripu.

Njeno zalaganje za socijalističke ideje, aktivizam, kao i susreti s Jaserom Arafatom, Hugom Čavezom, Fransoom Miteranom, doneli su joj nadimak „Crvena princeza“.

„Za nas socijalistička ideja nije bila klasna borba, već trajna potraga za konsenzusom“, izjavila je jednom prilikom, a na to što su evropske kraljevske porodice većinom bile šokirane time, spremno je odgovarala: „Kada je neka vrsta u izumiranju, pojedinci koji je čine ne vide kako treba one koji preduzimaju inicijativu.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram