Žiri ima veliku moć: Kako funkcioniše glasanje na Evroviziji

Podeli:
Eurovision Evrovizija 2022
Voditelji Prvo polufinalno veče takmičenja za pesmu Evrovizije 2022 Foto:EPA-EFE/GOIGEST PRESS OFFICE

Večeras će cela Srbija navijati za Konstraktu - a dok čekamo bodove, nije loše podsetiti se na koji način funkcioniše glasanje na Evroviziji.

Nakon što gledaoci daju svoje glasove telefonom, SMS-om ili korišćenjem zvanične aplikacije, svaki nacionalni portparol iz zemalja učesnica biće pozvan da iznese odluke profesionalnog žirija te zemlje.

Pročitajte još:

Nakon glasova žirija, ti bodovi se kombinuju sa glasovima publike. Ove rezultate će zatim objaviti prezenteri.

U 2019. prezentacija glasova se neznatno promenila. Redosled objavljivanja rezultata teleglasanja određen je rangiranjem rezultata žirija.

Prvo se saopštava koja zemlja je dobila najmanje bodova od žirija, a saopštavanje se završava s zemljom koja je dobila najviše bodova od žirija. Onda se objavljuje zbir poena koji je svaka pesma dobila glasovima putem telefona ili SMS poruka u svim zemljama učesnicama.

Za one koji žele da znaju kako je njihova zemlja glasala, rezultati teleglasanja i rezultati žirija iz svake zemlje učesnice biće dostupni ubrzo nakon finala na Eurovision.tv.

Foto: Pero Jovović/ Nova.rs

Prozor za glasanje se otvara nakon što je poslednja pesma izvedena, a završava se 15 minuta kasnije. Ovi glasovi čine 50 odsto rezultata. Profesionalni žiri će odrediti drugih 50 odsto rezultata.

Žiri, koji se sastoji od pet članova, gleda sve uživo i rangira pesme na osnovu druge generalne probe, takozvanog finala žirija. Pesma koju žiri rangira na prvom mestu dobiće 12 poena, drugoplasirana zemlja će dobiti 10, itd.

Nakon što se zatvori prozor za teleglasanje, rezultati žirija biće predstavljeni u uobičajenom formatu sa nacionalnim portparolima. Tokom ovog vremena se prikupljaju rezultati teleglasanja.

Nakon što su svi bodovi žirija dodeljeni, ukupan broj poena sa teleglasanja za svaku zemlju će se sabrati. Ovi ukupni iznosi će se zatim dodati na rang listu – i postaje jasno ko je pobednik.

U slučaju nerešenog rezultate, računaće se kombinovani bodovi od nacionalnog teleglasanja i žirija.

Foto: Printscreen/RTS

Svi članovi žirija moraju biti državljani zemlje koju predstavljaju. Nijedan od članova žirija ne sme biti povezan ni sa jednom pesmom/izvođačem koji učestvuje na način da ne može nezavisno da glasa.

Profesionalci iz muzičke industrije mogu da zauzmu mesto u nacionalnom žiriju samo ako već nisu bili u toj ulozi na prethodna dva izdanja takmičenja.

***

Bonus video: Proba Konstrakte pred polufinalni nastup

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar