Foto: JENS KALAENE / AFP / Profimedia

Analiza snimaka hobotnica sa obale Australije koje "bacaju" školjke i mulj, sugeriše da namerno gađaju i često pogađaju - druge hobotnice. U većini slučajeva ženke gađaju mužjake koji ih maltretiraju.

Godine 2015. Piter Godferj Smit, sa Univerziteta u Sidneju i njegove kolege, snimili su nekoliko uobičajenih sidnejskih hobotnica (Octopus tetricus) u interakciji. Njihova kuća je u blizini zaliva Jervis, poznat i kao Oktopolis. To je jedno od retkih mesta gde hobotnice mogu praviti jazbine, pa se na malom prostoru nalazi neobično veliki broj hobotnica.

Kamere su snimile tuče, parenja i izvanredno ponašanje koje tim naziva bacanjem. „Teško je znati kako to najbolje opisati“, kaže Godfrej.

Kako se hobotnice gađaju

Hobotnice drže mulj, alge ili školjake ispod svojih tela u pipcima, zatim uglave svoje sifone i ispucaju mlaz vode u projektile, lansirajući predmete iz pipaka do nekoliko dužina tela u dalj.

Poznato je da se ovo koristilo za odbacivanje ostataka obroka ili za iskopavanje jazbina, ali su video zapisi otkrili i mnoge slučajeve kada su hobotnice pogodile druge hobotnice bačenim predmetima.

Kada je Godfrej opisao ovo ponašanje u svom govoru 2015, nije bio siguran da li su namerno ciljale ostale hobotnice ili su ih slučajno pogodile.

S godinama, dobijali su više snimaka koji su potvrđivali Godfrejevu teoriju da se gađaju namerno. Na primer, 2016. jedna ženka je 10 puta bacila mulj na mužjaka iz obližnje jazbine koji se pokušavao pariti s njom. Udarila ga je u pet navrata. Ovaj niz je uverio Godfreja da je u pitanju namerno gađanje.

Možda je i samo frustracija

Iako se čini da se bacanje koristi kao oblik napada, tim nije video nijednu pogođenu hobotnicu koja bi odgovorila napadom ili bacanjem mulja. Štaviše, neka bacanja koja se dešavaju nakon intenzivnih društvenih interakcija nisu usmerena na drugu hobotnicu, već u prazan prostor, sugerišući da životinje možda ispuštaju svoju frustraciju.

***
Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)