Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Iz dana u dan, kao po komandi, ogromno jato ptica u popodnevnim satima sleće na zdradu Palate Srbija. Šta ih tamo tako privlači, pa nikako ne odstupaju od svog rituala, za portal Nova.rs objašnjava Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kao navijene, nešto pre 16 sati, nad zgradom SIV-a na Novom Beogradu ista slika – veliko jato sleće na krov i u kovitlavim jatima ga nadleće. Za laike neobična pojava, pa se čovek zapita da li tamo tragaju za hranom, toplotom ili nečim trećim… Nešto im svakako prija kad okupiraju ovu zgradu pred svaki kasnojesenji zalazak sunca.

Pročitajte još:

„Te ptice, kao i svi mi, noću idu da spavaju. I mi kad idemo da spavamo, gledamo da to bude mesto na kom niko neće da nas dira. Inače, na krov SIV-a sme jako malo ljudi da se popne, a tu ni mačka ili neki drugi grabljivac ne mogu da im priđu, tako da je njima Palata Srbija mirno mesto za spavanje„, rešava misteriju Aleksa Vukićević.

Osim toga, ima još razloga zašto baš SIV.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„To su mahom galebovi i njima je tu blizu, preko puta, Dunav na kom se hrane. Pritom, krov te zgrade je vrlo prostran i zato je to njima idealna lokacija“, priča Aleksa Vukićević kako galebovi svakog jutra krenu na kej na doručak, tamo uživaju i onda se sa zalaskom sunca vraćaju na spavanje.

On kaže i kako su ptice shvatile da su neki objekti u prestonici sigurniji za njih od drugih.

„Ptice sve logično rade, samo nama ponešto nije logično. Sličnih većih migracija ima i kod Beogradskog sajma. Galebovi i tamo spavaju jer je velika zgrada, a i reka je blizu. Spavaju i na velikim magacinima oko Luke Beograd.“

Galebovi nam čine besplatnu uslugu

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Naš sagovornik ima odgovor i za one koji se pitaju zašto ptice svakodnevno idu od Vinče ka Savi, pa ih u ogromnim jatima možemo videti kako preleću centar Beograda.

„Galebovi svaki dan idu na Vinču, čak oko 30.000 njih.. Oni rano ujutru krenu na deponiju, tamo ceo dan jedu sve organske otpatke koji ostaju iza nas i tako su oni naši čistači. Vrše nam besplatnu ekosistemsku uslugu koje nismo ni svesni. Onda se oko 16h, sad kad je kraći dan, vraćaju nazad na spavanje tamo gde im najviše prija“, zaključuju za Nova.rs iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram