vremenska prognoza nevreme nepogode
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon snažnih nepogoda koje su juče pogodile delove Srbije, meteorolozi sada imaju novo upozorenje.

Za početak, Republički hidrometeorološki zavod kaže da je došao kraj jakog toplotnog talasa, što je dobra vest posle 40 stepeni na kojima smo se kuvali.

„Danas maksimalna temperatura od 30 do 36 stepeni, a sledeće sedmice od 28 do 34 stepena“, kažu iz RHMZ.

Ali s druge strane, to nažalost ne znači da se neće ponoviti snažno nevreme koje je pogodilo Srbiju juče jer je RHMZ rano jutros izdao upozorenje za područje Srbije na novo nevreme sa gradom.

Evo šta tačno kažu.

„U poslednjoj sedmici juna vrlo nestabilno, ponovo sa pojavom grmlјavinskih nepogoda sa intenzivnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom. Danas se nepogode očekuju u većini regiona u zemlјi, a sutra će verovatnoća za njihovu pojavu kratkotrajno opasti, osim na jugu Srbije. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.“

Pročitajte još:

Tu je i upozorenje za područje Beograda na grmlјavinske nepogode.

„U poslednjoj sedmici juna vrlo nestabilno, ponovo sa pojavom grmlјavinskih nepogoda sa intenzivnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom. Narandžasti meteoalarm usled rizika od pojave nepogoda preliminarno je izdat i za područje Beograda, a za konrektne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.“

Danas je cela Srbija u narandžastom.

To znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare