linjanje pasa
Foto: Sergio Azenha / Alamy / Alamy / Profimedia

Redovno četkaš svog labradora, ali u poslednje vreme se linja kao nikad i dlake su bukvalno svuda. Koje je rešenje za ovu muku, ali i šta može da bude uzrok pojačanog linjanja kod pasa, za portal Nova.rs priča dr Maja Ilić, veterinarka sa bogatim iskustvom.

Obavezno furminiranje

Za početak dr Ilić priča koji su najčešći razlozi za pojačano linjanje pasa, posebno u ovo doba godine.

„Pod linjanjem se, normalno, podrazumeva redovna sezonska zamena krzna kod životinja. Ona se, u našim klimatskim uslovima, dešava dva puta godišnje, na proleće i u jesen. Kako bi se planski smanjila količina dlaka sa kojom vlasnici i njihovi usisivači treba da se izbore u ovom periodu, preporučuje se da se, kada počne linjanje, kuca odvede na furminiranje, tj. uklanjanje viška dlake i poddlake koja je spremna za opadanje. Ovo se vrši posebnim češljevima/četkama, i to u salonima za kuce, a veštiji i strpljiviji vlasnici mogu to raditi i kod kuće.“

I dok su, kako kaže doktorka, neke rase, poput pudlica malo linjaju, dosta je onih kojima dlaka mnogo opada na proleće i jesen. Ali šta kad za vašim krznenim ljubimcem ostaje toliko dlaka da ne znate šta više da radite, mada ga redovno frizirate i četkate? Šta može da bude uzrok tome?

Pročitajte još:

„Generalizovano opadanje dlake obično je posledica alergija ili infekcija kože, a može biti izazvano i stresom. Opadanje dlake u većem obimu koje je ograničeno na određene delove tela može ukazivati na specifična patološka stanja, od infekcije kože, preko upale uha ili upale paraalne žlezde, pa sve do izuzetno kompleksnih stanja, kao što su poremećaji funkcije nekog od endokrinih organa ili hormonski poremećaji“, priča veterinarka Maja Ilić.

Zato, ako primetite da vaša kuca ili maca gube dlaku više nego obično, ili zato što sama opada, ili zato što životinja intenzivno liže ili gricka određene regije kože, bez odlaganja bi trebalo da se javite veterinaru jer to svakako ukazuje na neko patološko stanje.

„Iako je važno da posmatrate vašu životinju i pre dolaska na pregled. Prikupite što više podataka kako biste ih tačno izložili veterinaru jer to može da ubrza dijagnostički proces, ali i da znatno smanji troškove dijagnostike i lečenja.“

Tako, na primer, ukoliko su simptomi i mesta sa kojih opada dlaka tipični za upalu paraanalne žlezde, veterinar će proveriti žlezdu da nije puna, po potrebi je isprazniti i uzeti bris i dati terapiju, a neće raditi skuplje hormonske testove.

„Ukoliko su pak promene i način lizanja koji dovodi do njih tipične za hormonske poremećaje, dijagnostika će ići u tom pravcu i uradiće se i skuplje analize, ali se neće raditi dosta drugih nepotrebnih analiza.“

Doktorka kaže da, u zavisnoti od slučaja, terapja može da deluje brzo, ali ponekad treba i dosta strpljenja., pa i do šest meseci.

Nije svako prekomerno linjanje opasno.

„Treba napomenuti da u današnjim uslovima, gde se ljubimci uglavnom drže u kući ili stanu, i gde zimi grejemo, a leti rashlađujemo ambijent, mikroklima u kući ne odgovara prirodnim uslovima. Zato neretko imamo slučaj da se ljubimci normalno linjaju preko cele godine, naravno, sa sezonskim oscilacijama, pa se neće uvek i svako vansezonsko gubljenje dlake pripisati patološkom stanju.“

Za kraj doktorka savetuje da vlasnici posmatraju svog ljubimca, te da olakšaju i sebi i kuci – čim krene sezonsko linjanje (a kod nekih rasa kao što je čau-čau i češće), kucu treba odvesti na furminiranje.
„U međuvremenu, ako se primeti bilo koja neuobičajena promena u gubljenju dlake ili kod kuce ili kod mace, što pre ih treba odvedisti na pregled kod veterinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)