Da li košava zaista mora da duva tri, sedam ili 21 dan

Podeli:
košava
Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Ako je počela prekjuče, onda će duvati još četiri dana jer to je ukupno sedam. Ili produži još, pa potraje čak 21 dan… Tako se neki preračunavaju u iščekivanju da košava uskoro umine. Ima li istine u to čuvenom mitu da košava u cugu traje tri, sedam ili više dana – uvek neparnih?

Jak jugoistočni vetar koji nam dolazi sa Karpata i specifičan je za Balkan, osim promene vremena, sa sobom nosi i mnoga verovanja. Jedno od njih je da košava traje tri, sedam ili više dana – uvek neparnih.

Da li je to tačno, za portal Nova.rs priča meteorolog Nedeljko Todorović.

“Ne, u tome nema nikakve istine. Košava duva kad je u Istočnoj Evropi visok vazdušni pritisak, a u Sredozemlju nizak – onda duva i od toga zavisi koliko dugo, tj. koliko dana”, kaže Nedeljko Todorović.

Pročitajte još:

Ni samom mu nije jasno, kako kaže, otkud to vreovanje u narodu.

„To ljudi verovatno onako odokativno računaju, pa se mišljenje uvrežilo“, kaže naš sagovornik.

Naime, u meteorološkim zapažanjima se ne vidi pravilo 3-7-21, tj. obrazac po kom košava ume da duva tri, sedam ili 21 dan.

Traje, dakle, onoliko koliko i ta razlika u pritiscima na istoku i u Sredozemlju. Postoje ekstremi, pa to ume da potraje, kao što je bilo sredinom prošlog veka kada je košava duvala čitav 31 dan.

Ipak, koliko god da traje, ova hladna zimska košava, za razliku od tople letnje, ume da dosadi vrlo brzo. Taj vetar koji nam stiže od Đerdapske klisure i ide ka Beogradu, Vojvodini, Pomoravlju i delovima Šumadije poznat je kao veliki neprijatelj frizura, od nje nas i zaboli glava, ledi nam se krv u žilama. Prosto ništa ne pomaže da se ugrejemo kad dune.

Ipak, jedna dobra stvar u svemu je to što kad košava dune – sigurno je da ćemo disati čist vazduh.

To nam je sve češće – luksuz.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar