LED plafonjere
LED plafonjere, Foto: Aleksandrs Kendenkovs / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada govorimo o uređenju enterijera, često smo fokusirani gotovo isključivo na boje zidova, nameštaj, detalje i dekoraciju, dok zaboravljamo na još jednu bitnu stavku - osvetljenje. Da je osvetljenje u vašem životnom prostoru ključno dokazuje činjenica da je dovoljno promeniti jačinu, boju ili čak poziciju jednog svetlosnog tela u prostoriji da ona dobije sasvim drugačiji izgled. Uz to, čak i najbolje uređeni enterijeri neće izgledati tako dobro ukoliko nisu osvetljeni i samim tim detalji akcentovani na adekvatan način.

Dobra vest je svakako da vam nisu potrebne previše skupe ili apstraktne lampe da biste postigli željeni efekat – najklasičnije LED plafonjere mogu odraditi odličan posao, što ćete sigurno shvatiti kada pogledate njihovu ponudu. Danas su LED plafonjere daleko atraktivnije nego ranije te možete biti sigurni da ćete sa njima dobiti ne samo funkcionalan, već i efektan detalj.

Evo kako LED plafonjere možete da iskoristite u svom enterijeru:

Istaknite svetlošću ključne elemente

Zaboravite na pravilo da svetlost treba da dolazi sa središnjeg dela plafona! Možete je pozicionirati na više različitih ili neočekivanih mesta kako biste, primera radi, istakli svoju omiljenu fotelju ili pak umetnički stalak za biljke. Iako svetlost može da dolazi sa raznih strana, sasvim je u redu da je LED plafonjere emituju sa plafona – samo je potrebno da se odlučite za odgovarajuću jačinu osvetljenja. Uz to, zahvaljujući tome što LED plafonjere dolaze u različitim veličinama i oblicima, moći ćete da osmislite ozbiljan svetlosni aranžman koji će definitivno privlačiti poglede vaših gostiju!

PROČITAJTE JOŠ:

Kombinacija toplog i hladnog svetla

To da li ćete se odlučiti za toplo ili hladno svetlo zavisi isključivo od namene koju želite da dodelite određenoj prostoriji. Treba znati da je takozvano hladno svetlo zapravo belo svetlo, slično dnevnoj svetlosti, koje vizuelno proširuje prostor, ali i razbuđuje i pojačava koncentraciju. Kao takvo, odlično je za radne sobe, ali i kuhinje ili trpezarije, zašto da ne. U tom slučaju pronađite “hladne” LED plafonjere. Sa druge strane, toplo svetlo je žuto, pomalo prigušeno svetlo koje je našim očima prijatnije, a ono je zaslužno za stvaranje prijatne, ušuškane atmosfere. Razume se, lakše je stvoriti ovakvu atmosferu korišćenjem LED plafonjere, a ne sveća, samo je potrebno
da odaberete onu sa toplim tonovima. Ovakvo svetlo je kao stvoreno za spavaće ili dnevne sobe.

Svetlo u bojama

Ukoliko osvetljenje želite da podignete na viši nivo, šta kažete na to da upotrebite LED plafonjere u nekoj neočekivanoj boji? Na primer, plava ili zelena svetlost će vas opustiti, dok će vas narandžasta ili crvena razbuditi i pokrenuti na akciju. Ukoliko vam je pak to previše radikalno, možete isprobati LED plafonjere sa efektom zvezdanog neba – savršeno!

Salon rasvete – mesto gde ćete pronaći sve što vam je potrebno

Ukoliko ste doneli odluku na koji način ćete uključiti osvetljenje u svoj enterijer, ostaje vam još samo da se uputite u salon rasvete gde ćete pronaći sve što vam je potrebno. Što veću promenu pravite, to je važnije da pronađete odgovarajući salon rasvete koji će u svojoj ponudi imati sve što je vama potrebno. Kao i u slučaju svega drugog, raspitajte se kod svojih poznanika koji salon rasvete će odgovarati vašim potrebama. I – srećno!

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

***