FOTO Izašli su na ulicu i oživeli filmski Beograd koji više ne postoji

Lifestyle 22. sep. 202114:27
Podeli:
Autori: Nikola Čolović i Marko Đapa

Kako izgleda kada se posle više godina, čak i decenija, nađete na mestu gde je snimljena scena iz vašeg omiljenog filma?

U Beogradu su snimljeni neki od kultnih filmova koji su obeležili srpsku kinematografiju, a Nikola Čolović se posvetio pronalaženju mesta na kojima su glumci izgovarali neke od omiljenih replika iz filmova “Mi nismo anđeli”, “Kad porastem biću kengur”, “Vratiće se rode” i mnogih drugih.

Nikola je svom drugu Marku Đapi (obojica veliki filmofili) pokazao objavu na nepoznatoj Instagram stranici, sa fotografijama originalnih lokacija na kojima su snimani strani filmovi.

Momcima je palo na pamet da bi to isto mogli da urade za domaće filmove, samo na malo originalniji način.

“Došli smo na ideju da skinemo sa interneta slike iz domaćih filmova, snimljenih u Beogradu, razvijemo fotografije, nađemo njihove tačne lokacije i bar na trenutak oživimo te legendarne scene uz koje su odrastale čitave greneracije”, objašnjava Nikola za Nova.rs.

Ipak, ta ideja je zahtevala ogroman trud i posvećenost, pa su momci odlagali čitav proces, kako kažu “besumučno dugo”.

Shvatili su na kraju da odlaganje nikuda ne vodi i da će njihovu ideju, na kraju neko drugi realizovati. Zato su se juče, rano ujutru uputili u svoju potragu za lokacijama.

Realizacija

“Da budem iskren, većinu lokacija smo pronašli prilično lako, jer su uglavnom to svima dobro poznata mesta u Beogradu. Najteže je zapravo bilo pronaći pravi ugao, kako bi se stare fotografije ukopile u kadru i sve se lepo poklopilo”, nastavlja Nikola.

Za idealan kadar bilo je potrebno prilično mnogo truda, a Nikola i Marko su svoj posao shvatili ozbiljno.

“Na momente smo morali da fotografišemo iz ležećeg položaja i slično, što je sigurno delovalo dosta čudno prolaznicima, jer se ne viđa svaki dan čoveka od dva i kusur metra koji se valja po podu i 40 puta pokušava da slika Brankov most”.

Momci kažu da su najteže ipak sačuvali za kraj.

“Otišli smo u OŠ Karađorđe na Voždovcu i pokušali da slikamo scenu u kojoj Braca i Iris iz ‘Kad porastem biću kengur’ sede na stepenicama i razgovaraju. Napraviti fotografiju samo po sebi nije bilo teže nego obično, ali je sama činjenica da smo dva nepoznata mladića koji slikaju nešto telefonima dok u rukama držimo fotografije i to u dvorištu prepunom dece i roditelja, bila prilično neprijatna – da ne kažem APRIJATNA”.

Svakog trenutka su očekivali da će ih neko izbaciti iz dvorišta i tako uništiti priliku da naprave najbolju fotografiju u kolekciji.

“Hvala Bogu, relativno brzo smo uslikali šta je trebalo i brzinom svetlosti napustili školsko dvorište”, zaključuje Nikola.

Planovi

Dvojac nije očekivao gomilu pozitivnih reakcija zbog svoje objave, a u planu imaju da uskoro naprave nove fotografije.

Jedva čekamo sledeću seriju.

***
Bonus video: Najlepša jezera Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar