Foto: Shutterstock

Estofex, evropski sistem za upozorenja na oluje, izdao je upozorenje prvog stepena.

Estofex, evropski sistem za upozorenja na oluje, izdao je upozorenje prvog stepena za južne Alpe i severni Balkan, kao i za južnu Rusiju.

Upozorenje prvog stepena izdato je zbog jakih naleta vetra i snažnog grada – stoji na sajtu Estofexa uz mapu krajeva koji će biti pogođeni olujom.

Foto: estofex.org

U području južnih Alpa, kako se navodi, oluja je prognozirana u popodnevnim satima i kretaće se ka jugu i jugoistoku noseći jah vetar i grad.

Hladni front se u narednim satima kreće preko južne Rusije, a za baltičke države i Belorusiju takođe se najavljuje nevreme sa pljuskovima i grmljavinom, kao i jaki vetrovi, dok postoji i mala mogućnost za pojavu tornada.

Pročitajte još:

Slično vreme očekuje se na južnom Balkanu ka Turskoj. Kako se navodi u saopštenju, oluja se formira u planinskim krajevima i mogla bi da donese jak grad i udare vetra.

U međuvremenu, RHMZ je najavio naoblačenje koje donosi veliku promenu vremena za vikend i izbacio upozorenje za nedelju, 29. maj.

Foto: hidmet.gov.rs

„U nedelju u istočnoj Srbiji lokalno se očekuje velika količina padavina od 20 mm do 40 mm, lokalno i oko 60 mm za 24 h“, navedeno je na sajtu RHMZ.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram