Kris Lengam kao Džordž Orvel; Foto: Youtube printscreen / Goodfightlads

Više od 70 godina nakon njegove smrti i objavljivanja najpoznatijeg romana "1984", gledamo na Džordža Orvela kao na neku vrstu proroka autoritarizma i totalitarizma, kao i svih drugih političkih uređenja koji guše slobodu. Jedan dokumentarac je dramatizovao upozorenje pisca čovečanstvu na savršen način.

U pitanju je BBC produkcija pod nazivom „Džordž Orvel: Život u slikama“.

Orvel, koji je preminuo u 46. godini života, ostavio je večna pisana dela. Osim čuvenih romana, pisao je i dosta eseja.

Pročitajte još:

Sačuvano je nekoliko Orvelovih fotografija, ali što se tiče zvuka ili filma, ništa ne postoji. Baš zato je BBC angažovao glumca Krisa Lengama da oživi Orvela.

U filmu on izgovara mnoge Orvelove reči – a ubačen je i u istorijske snimke, stvarne i rekonstruisane, na mesta na kojima je pisac živeo.

U tom dokumentarcu postoji scena u kojoj Orvel govori svoje poslednje upozorenje čovečanstvu. U upozorenju se mešaju dokumentovane Orvelove izjave sa rečima iz romana „1984“.

Završnica upozorenja je preuzeta iz saopštenja za štampu nakon objavljivanja romana, koje je izdavač Fredrik Varburg uputio čitaocima koji su „pogrešno protumačili Orvelov cilj, uzimajući roman kao kritiku Laburističke partije ili savremenog socijalizma uopšte“.

Sve u svemu, stvorene su reči za pamćenje.

„Uzimajući u obzir da je knjiga, na kraju krajeva, parodija, moglo bi se dogoditi nešto poput 1984. godine. To je pravac u kome svet ide u ovom trenutku. U našem svetu neće biti emocija osim straha, besa, trijumfa i samoponiženja. Seksualni instinkt će biti iskorenjen. Ukinućemo orgazam. Neće biti lojalnosti osim lojalnosti Partiji.

Ali uvek će postojati opijenost moći. Uvek, u svakom trenutku, postojaće uzbuđenje pobede, osećaj gaženja bespomoćnog neprijatelja.

Ako želite sliku budućnosti, zamislite čizmu koja gazi ljudsko lice, zauvek. Pouka koja se može izvući iz ove opasne košmarne situacije je jednostavna: ne dozvolite da se to dogodi. Sve zavisi od vas“.

***

Bonus video: Ovim beogradskim ulicama često prolazimo a ne znamo kakve priče kriju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare