Ugostitelj Ado Kampeol, kojeg su italijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.
Kampeol je bio vlasnik „Alle Beccherie“, restorana na severu Italije gde je poznati desert osmislila njegova supruga i kuvar, piše N1.
Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kafom i maskarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, ali ga porodica nikad nije patentirala. Postao je nezaobilazno jelo italijanske kuhinje koje su prihvatili kuvari širom sveta.
Rasprava o poreklu tiramisua traje dosta dugo, a postoje i mišljenja da je on bio služen i kao afrodizijak u jednoj javnoj kući u Trevizu na severu Italije.
Ipak, opšte je prihvaćeno da je ovaj recept došao iz kuhinje Kampeolovog restorana u tom gradu.
Restoran u Trevizu porodica Kampeol je otvorila 1939. godine, a Ado je preuzeo posao posle Drugog svetskog rata. Kuvar Roberto Lingvanoto, jedan od tvoraca tiramisua, rekao je da je kolač nastao kao posledica incidenta u kuhinji.
Lingvatnoto je slučajno prosuo sir maskarpone u posudu sa jajima i brašnom, pa je probao smešu koja je bila ukusna. Odmah je obavestio Kampeolovu suprugu Albu.
Njih dvoje su potom usavršili ovaj slatkiš dodajujući piškote umočene u kafu i mrvice kakaoa.
***
Bonus video: Slatka keleraba
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar