Legrad
Legrad ; Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Opština Legrad u Hrvatskoj, koja je poslednjih sedmica postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim porodicama za 0,13 evra, već neko vreme planira gradnju naselja za starije osobe u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu negu, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja.

Načelnik opštine Legrad Ivan Sabolić potvrdio je Hini da planiraju etapnu gradnju naselja, u kojem bi živele isključivo osobe starije životne dobi. Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.

Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu da realizuju projekt prenamene stare škole u „dnevni boravak“ za osobe kojima je potrebna stalna briga.

U mnogim legradskim obiteljima žive osobe o kojima tokom dana nije moguće brinuti, jer su svi ukućani na poslu. Opština je zato želela da stariji i nemoćni provedu taj deo dana u legradskom „dnevnom boravku“, gde bi im gerontodomaćice, medicinsko osoblje i sl. pružili svu potrebnu negu.

Pročitajte još:

Nakon što su morali da odustanu od tog projekta, počeli su da razvijaju zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo deo dana.

Sabolić ističe da to nije moguće realizovati u kratkom roku, trebaće godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali mali kvart za starije sugrađane.

Pokaže li se da projekt ima smisla, opština bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnim kućama.

Zbog demografske slike kasni se sa takvim projektima u Hrvatskoj

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahteva za smeštaj starijih i nemoćnih, a deo naselja bio bi rezervisan i za „dnevni boravak“.

Sabolić kaže da ozbiljno razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervisano isključivo za stanovnike opštine Legrad, već bi s vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih županija.

„Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni s takvim projektima u celoj zemlji“, ocjenjuje Sabolić, koji ne vidi razlog zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.

Pročitajte još:

Legrad je mirno mesto s nekoliko hiljada stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smeštaj i kvalitetnu brigu o penzionerima.

Sabolić pritom „izaziva“ ostale opštine i gradove da se pridruže trci kako bi smeštaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje.

Kaže kako mu neće biti žao ako ih neko s većim budžetom pretekne, važno je da Hrvatska uistinu postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar