Dekoracija stana
Dekoracija stana - ilustracija; Foto: Arthur Bargan / Alamy / Alamy / Profimedia

U leto 2020, tokom pandemije kovida, Niki Brajt (52) je mislila da joj je kraj. Majka dvoje dece iz Kardifa prolazila je kroz razvod i izgubila je posao, zatim automobil, a delovalo je da će izgubiti i krov nad glavom. Bankrotirala je u jednom od najgorih ekonomskih momenata u Velikoj Britaniji. Odlučila da uzme stvari u svoje ruke i krene da izdaje svoju porodičnu kuću, dok ona bude boravila kod prijatelja i porodice.

Ispostavilo se da je iznajmljivanje njene kuće sa pet spavaćih soba bilo uspešnije nego što je zamišljala, a uz iznajmljivanje porodičnog karavana i pomaganje drugim Airbnb domaćinima i vlasnicima nekretnina, zaradila je preko milion funti u prvih 18 meseci poslovanja, piše Daily Mail.

Pošto nije imala iskustva sa kratkoročnim iznajmljivanjem, koristila je Eviivo kao platformu za upravljanje imovinom, što je omogućilo da se njena ponuda pojavi besplatno na svakoj platformi kao što su Airbnb, Booking.com, Expedia.com i Vrbo.

Prvih meseci prosečno je zarađivala oko 400 funti mesečno, a kada je uz to počečla da iznajmljuje svoj karavan, za godinu dana je obrnula preko 50.000 funti.

Sledeći korak bio je ključan – iskoristila je svoju strast prema dizajnu enterijera i započela svoj „posao iz snova“. Napravila je veb stranicu na kojoj je predstavila svoj talenat i počela da se javlja vlasnicima nekretnina na Airbnb-u, čije su prezentacije izgledale „užasno“ i imale „užasne recenzije“. Predlagala je da ih transformiše.

Naplatila bi naknadu za stilizovanje, postavljanje i upravljanje prezentacijama, što je uključivalo fotografisanje, dizajn enterijera, video sadržaj i sve što bi ostavilo bolji utisak i stvorilo veći prihod za vlasnika nekretnine.

„Airbnb je kao Tinder – imate tri sekunde da impresionirate potencijalne goste“, kaže Niki. „Volim izazov propalog biznisa i da vidim lica vlasnika zadivljena nakon što ga transformišem.“

Niki je ovaj novi posao donosio dodatnih 20.000 funti mesečno, a dobar glas se brzo prenosio.

„Dobijala sam mejlove i pozive od vlasnika nekretnina iz Švedske koji su videli transformacije koje sam radila. Pomogla bih im u obuci, ukazala na najbolje načine da poboljšaju svoje profile i dizajn i povećaju profit.“

Spasavanje vikendica i stanova prebacila je na novi nivo s Airbnb pabom.

„Uzela sam komercijalni pab i pretvorila ga u Airbnb“, hvali se Niki. „Ušla sam i ručno ofarbala nameštaj, ogledala, ploče stolova i šank, dajući mu potpuno novi život za drugačiju vrstu gostiju – sada oni koji ga iznajmljuju mogu da imaju „svoj pab“ za vikend i toče pivo za svoje prijatelje i porodicu.“

Uz startni uspeh, „sve se dalje odvijalo tako brzo“. Pokrenula je svoj biznis za organizaciju odmora – Nicki Bright Holidays, zatim i Nicki Bright Interiors, a do 2022. godine upravljala je sa 17 nekretnina.

„Sve ove nekretnine su ranije imale loš prolaz“, rekla je ona. „Gubili su novac i imali su niske standarde. Ja sam preuzela, a sada su svi popunjeni i dobijaju nagrade na platformama za rezervaciju, pa čak i priznanja od strane Velške turističke zajednice, čime sam bila toliko oduševljena!“

Pročitajte još:

Niki sada vodi računa o preko 20 nekretnina, koje privlače pažnju njenim jedinstvenim rešenjima, kao što je mreža postavljena umesto dela plafona ili prostor za pse. Gosti mogu i da kupe predmete koje je ona lično birala za te prostore, kao što su štapići za sveće, cvetni jastuci i lampe. „Ako vam se sviđa, možete ga kupiti“, objašnjava Niki.

Za samo dve godine, Niki je bila u mogućnosti da kupi i sopstvenu imovinu u ukupnoj vrednosti od milion funti. Još je, kaže, u šoku kako je od bankrota stigla do toga da radi posao koji je oduvek želela, okreće milion funti godišnje i živi sjajno.

„Bili smo beskućnici. Prolazila sam kroz užasan razvod gde sam morala da primoravam svoju decu da žive u kućama njihovih prijatelja, dok sam iznajmljivala našu porodičnu kuću da bih preživela. Bilo je dno, i jednostavno ne mogu da verujem kako se sve preokrenulo za manje od dve godine“, kaže Niki, čija su deca imala 16 i 19 godina kada je počeo njen razvod.

Pročitajte još:

„Ljudi će vam reći da nije moguće uraditi ono što sam ja uradila, ali je moguće. Ja sam dokaz. Nisam imala ništa. Nisam imala druge opcije osim da uspem i to je bilo najbolje što mi se dogodilo. Imam novi život i srećnija sam sada nego kada sam bila u braku. Osećam se odlično. Osećam se kao da ponovo imam 16 godina“, ističe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar