Trik da očistiš dušek u jednom potezu

Podeli:
čišćenje kreveta
Foto: REMKO DE WAAL / AFP / Profimedia

Svi sudovi su čisti, pod se cakli, kao i prozori, ali ste zaboravili na krevete i dušeke... A to nije dobro jer se, dok spavamo, skupljaju grinje, prašina i mrtve ćelije kože. Uz tri jednostavna koraka možete da očistite svoj krevet u trenu, pa će imati svežinu proleća.

Dušek

Prvo na listi je da sklonite pokrivače i jastuke, kao i čaršave i posteljinu. Oni na red dolaze kasnije. Onda pospite sodu bikarbonu na površinu dušeka i pustite da deluje nekoliko sati. Soda je već poznata kao vrlo efikasno sredstvo za održavanje domaćinstva, pa dobro deluje i na dušeke. Naime, ona će ukloniti svu prljavštinu, grinje i vlagu. Zatim možete da sklonite sodu bikarbonu pomoću usisavača.

Pročitajte još:

Posteljina

Što se tiče posteljine, jastučnica i slično, veš-mašina je najbolje rešenje. Prvo saznajte na kojoj temperaturi možete da perete posteljinu. Zatim operite sve na najvišoj mogućoj, pa ostavite da se osuši, najbolje na suncu. To je posebno preporučljivo jer sunčevi zraci uništavaju klice. najvažnije u svemu je da posetljinu menjate jednom nedeljno da biste sprečili da se bakterije nagomilaju, pišu na sajtu 24sata.hr.

Ne zaboravite jastuk

Jastuke treba čistiti najmanje svaka tri do četiri meseca. Ali prvo proverite da li mogu da idu u veš-mašinu. Inače, za pranje jastuka najbolja je mešavina deterdženta za pranje sudova i deterdženta za pranje veša. Stavite po pola šolje jednog i drugog u veš mašinu s jastucima. Zatim ostavite da se jastuci osuše pre nego što ih ponovo prekrijete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar