Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Šta nas čeka u nedelji pred nama?

Marko Čubrilo, meteorolog amater kojeg stotine prate na Fejsbuku, objavio je svoju prognozu za naredne dane.

„U ponedeljak jutro, a ponegde i veći deo dana tmurno, uz niske oblake i maglu. Tokom dana suvo, ponegde uz kraće sunčane intervale. Vetar će biti slab, dok će krajem dana u košavskom području polako jačati jugoistočni vetar. Jutarnji minimum od 1 do 5 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od oko 2 u mestima sa niskim oblacima i maglom do oko 10 u predelima gde bude sunčanih intervala“, piše Čubrilo.

Od utorka do četvrtka na vremenske prilike iznad nas će uticati nova, slaba, ciklonska aktivnost čiji će centar biti nad jugom Italije. U utorak uglavnom suvo uz promenljivu oblačnost. U košavskom području umeren, na udare i jak istočni i jugoistočni vetar, dok će duž severnog Jadrana jačati bura. U sredu i četvrtak pretežno oblačno uz nešto češću pojavu uglavnom slabe kiše.

„Snežna granica verovatno na oko 800 mnv, dok će nad krajnjim istokom Srbije i zapadom Hrvatske biti na oko 600mnv. Jutarnji minimumi u utorak od 4 do 2 tako da se nad većim delom regiona očekuje slab mraz, dok će narednih dana minimumi zbog oblačnog i vetrovitog vremena biti malo viši, od 0 do 5 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimum uglavnom do 4 do 9 stepeni Celzijusa, dok će na krajnjem istoku i zapadu regiona biti malo hladnije, uglavnom do 0 do 3 stepena Celzijusa. U košavskom području do četvrtka uveče umeren i jak jugoistočni vetar, a duž severnog i dela srednjeg Jadrana bura“, detaljno opisuje meteorolog.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tri scenarija za drugi deo nedelje

U drugom delu nedelje se računa na suvo i stabilno vreme, piše dalje Čubrilo.

„Nad gotovo celom Evropom će dominirati jako polje anticiklona sa nekoliko jezgara visokog vazdušnog pritiska. Ka nama će po istočnoij periferiji tog anticikloana priticati suv i ne baš posebno hladan vazduh te će do oko 5. 12. maksimumi biti oko ili malo iznad proseka. Još uvek nismo bliže raspletu situacije posle 7.12. Simulacije modela vide ogromne verijante kako će se sinoptika posle tog datuma razvijati. Sve će zavisiti od toga gde će se situirati polje anticiklona posle tog datuma“, navodi on.

Pročitajte još:

Ukoliko jezgro tog anticiklona ponovo bude nad Skandinavijom ka nama može doći do upada vrlo hladnog vazduha sa severoistoka Evrope i to bi označilo početak vrlo niskih temperatura uz sneg. Ukoliko taj anticiklon krene na zapad i situira se nad Grenlad i Island, hladan prodor će otići preko Skandinavije ka severozapadu Evrope, a naš deo kontinenta će se naći u toplom strujanju što bi nam donelo relativno visoke temperature uz čestu kišu.

Na kraju postoji najmanje verovatna, ali ne i nemoguća opcija, a to je da se anticiklon situira nad Velikom Britanijom. Takav razvoj sinptike bi nama doneo prodor maritimno-polarnog vazduha uz umereno zahlađenje i snežne padavine, piše Marko Čubrilo.

***

BONUS VIDEO: Pravo je vreme za kišeljenje kupusa: Evo kako da napravite omiljeni zimski delikates

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar