zagađenje vazduha
Foto: Printscreen/YouTube/ Valeria Leon

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i fasadi koja pročišćava štetne materije iz vazduha, jedna zgrada u Meksiko Sitiju je ono za čim vape svi zagađeni gradovi, pa i Beograd.

Takozvane zelene zgrade širom sveta znatno smanjuju zagađenje jer su dizajnirane tako da funkcionišu uz minimum energije. Ipak, jedno krilo zgrade bolnice u Meksiko Sitiju doslovno jede smog iz okolnog vazduha.

Pod imenom Torre de Especialidades, ova građevina je pod fasadom od posebne vrste pločica koje dizajnom i sastavom neutrališu hemikalije iz vazduha.

Pročitajte još:

Pritom, nisu u pitanju male, simbolične količine, već ova zgrada jede smoga koliko ga napravi dnevno preko hiljadu automobila, pišu na sajtu FastCompany.com.

Ova ideja nije tek tako zaživela u Meksiko Sitiju jer je ta metropola među najzagađenijima na svetu. Berlinska firma je stoga baš tamo kreirala fasadu od pločica koje se sastoje od titanijum-dioksdida koji pod uticajem sunčevih zraka smog razgrađuje u kalcijum-nitrat, ugljen-dioksid i vodu. U svemu tome, titanijum-dioksid ostaje netaknut, pa nastavlja da vrši svoj posao prečišćivača – beskonačno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arturo Flowers (@cachorrodosiete)

Pritom, što se ove zgrade tiče, nije jedinstvena samo zbog ovih hemijskih reakcija koje se dešavaju, već i zbog dizajna. Takvog je oblika, pomalo nalik na švajcarski sir ili saće, pa zapravo bolje upija sunčeve zrake i privlači štetne polutane koje potom jede.

Brojni eko-aktivisti širom sveta uveliko se pitaju zašto se ovaj princip ne raširi globalno. A pošto su Beograd i drugi gradovi Srbije često u neslavnom vrhu po zagađenosti u celom svetu, nema sumnje da bi i nama dobrodošla najmanje jedna ovakva građevina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)