Radica Brkušanin Foto:printscreen/RTS

Ona živi daleko od ljudi već godinama.

Na društvenim mrežama ponovo je postao viralan isečak iz emisije „Kvadratura kruga“ Branka Stankovića, o ženi koja sama živi na planini Čemerno, Radici Brkušanin.

U isečku je Stanković pita da li joj nedostaju ljudi, na šta ona odgovara: „Kakvi ljudi, šta će mi ljudi“.

Zbog toga su se mnogi našalili kako je ona „najpametnija žena u Srbiji“.

„Menjam ime u Radica“, bio je duhovit komentar.

„Mora da smo u ozbiljnom srodstvu. Za ćerku sam vuk samotnjak. Ali njen pogled, okret koji gleda u nepoznatom pravcu, a znači produži brate – nemerljivi“, napisao je drugi korisnik.

„Ja kroz par godina“, takođe su mnogi napisali.

Međutim, priča ove žene, koju zovu i srpski „Robinzon Kruzo“, nije nimalo smešna. Kako su mediji pisali prošle godine, Radica je ušla u osmu deceniju života i ne može više sama da se snalazi za život, a tuđu pomoć i dalje odbija.

Ranije je preživljavala od skupljanja pečurki i šumskih plodova, a sada je ostala i bez toga, upozorila je prošle zime učiteljica iz obližnjeg sela Maglič, Vanja Nikolić. Tada je pozvala ljude da pomognu Radici Brkušanin.

Pročitajte još:

„To je jedinstvena žena u Srbiji , a ono što sam primetila jeste da iako nema osnovne uslove uvek je na njoj sve čisto, uredna i pedantna žena. Na belom džemperu koji nosi nema nijedna tačka, u kući je sve pod konac. Nju novac i materijalne stvari ne zanimaju, mislim da je ona u nekoj fazi tihovanja, ljude ne viđa po nekoliko meseci, a godinama nije sišla do grada“, rekla je Nikolić za „Telegraf“.

„Ona je sada starija i potrebna joj je pomoć iako je odbija. Pokušavali smo na sve načine da dopremo do nje, jer neće još dugo moći sama. Hteli smo da joj obezbedimo alternativni smeštaj u boljim uslovima, ali sve je odbijala“, dodala je zabrinuta učiteljica.

Inače, kad je Stanković snimao prilog o ovoj neobičnoj ženi 2019. godine, ona se plašila kamere i nije htela da je snimaju. Nije želela da otkrije ni da li prima pomoć od države, čak ni koliko ovaca ima.

Komšija usamljene žene tada je otkrio da Radica već sedam godina živi sama, a da je pre toga živela s majkom – ali su obe i tada izbegavale ljude.

„Vajdica je malo živeti, pa kako je da je“, jedna je od retkih rečenica koju je Radica izgovorila za „Kvadraturu kruga“.

***

BONUS VIDEO: Siromaštvo u Srbiji

Komentari

Svi komentari (0)