Takmičenje za spas planete, nagrada 100 miliona dolara

Lifestyle 09. feb. 202111:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN / POOL

Šef Tesle i milijarder Ilon Mask ponudio je 100 miliona dolara nagrade u globalnom takmičenju za pronalazak načina smanjenja emisija ugljen-dioksida iz Zemljine atmosfere.

Mask, takođe na čelu kompanije SpaceX, prvi put je o nagradi tvitovao u januaru i tada najavio da će uskoro objaviti  pojedinosti takmičenja.

„Ovo nije teoretsko takmičenje, želimo timove koji će izgraditi stvarne sisteme koji će imati merljiv uticaj i na nivou gigatona“, saopštio je Mask.

Detaljne smernice objaviće se 22. aprila a takmičenje će trajati četiri godine do Dana planete Zemlje 2025, objavio je organizator takmičenja XPrize.

Pročitajte još:

Godinu i po dana od početka takmičenja, najboljih 15 timova dobiće po milion dolara, a 25 studentskih stipendija u iznosu 200.000 dolara dodeliće se konkurentskim studentskim timovima.

Glavna nagrada je 50 miliona dolara, za drugo mesto 20 miliona dolara i za treće 10 miliona dolara, navela je kalifornijska neprofitna organizacija.

Pobediće oni timovi koji „osmisle i demonstriraju rešenje koje će moći izvući ugljen-dioksid direktno iz atmosfere ili okeana i trajno ga pohraniti na ekološki prihvatljiv način“, dodao je XPrize.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar