Marko Čubrilo je možda najpopularniji srpski meteorolog, čije prognoze na društvenim mrežama prati ceo region. Ipak, neki će se možda iznenaditi da je po profesiji zapravo profesor geografije, radi u školi u Novom Sadu, a meteorologijom se zapravo bavi u svoje slobodno vreme.

„Meteorologijom kao naukom sam se počeo baviti pre 10-15 godina ozbiljno, ali da kažemo da se meteorologijom kao fenomenom bavim još od dečačkih godina. Oduvek me je zanimala promena vremena, energija koju sve to nosi sa sobom, kako se to dešava, zašto, koji su uzroci i posledice… Tako da je ta priča počela jako rano, a onda se razvijala i došla do nekih situacija kada ste vi zaista ušli u neke vode prognoze toliko ozbiljno da više ne znate kako da izađete, a i ne želite da izađete iz njih. Priča se svodi na to da osim mog redovnog zanimanja profesora geografije, meteorologija je moja ogromna strast, želja da ljudima približim sve ono što atmosfera nosi sa sobom, neizvesnost i sve neobične situacije“, kaže Čubrilo u razgovoru za Nova.rs.

Za svoje prognoze ne dobija platu, ali kaže da mu je satisfakcija podrška pratilaca i osećaj da im daje informaciju koja im treba baš onda kada im treba.

Pročitajte još:

„Komunikacija je svakodnevna, često i više puta dnevno. Ljudima je potrebna informacija u tom momentu kad im je bitna. Da li je to rad u poljoprivredi, neko skidanje letine, rad na kući, na otvorenom, skidanje krova, postavljanje krova… Sve je to nešto što traži trenutnu informaciju i u našem regionu u principu državni meteorološki zavodi najčešće nemaju kapaciteta da tako nešto pokriju. Zato se trudim da što više mogu pomognem ljudima da dobiju pravu informaciju u najbolje moguće vreme“, objašnjava Čubrilo.

Ljudi, kaže, najviše zbog toga veruju njegovim prognozama – tajna je u pravovremenosti, ali i jednostavnosti u komunikaciji.

„Ja se nadam da moje prognoze budu shvatljive svima, znaš, da ne budu prestručne i zato gledam da na početku napišem najosnovnije stvari jezikom koji će svako da razume. E sad, prognoza, kao što znate, nije sto posto pouzdana i što je češće radite, što je češće menjate, bićete precizniji. Mislim da tu zapravo leži ključ dobre prognoze, u stalnom praćenju promena, jer je dinamika atmosfere ogromna, jutarnja prognoza može do uveče biti potpuno pogrešna i morate propratiti sve što se dešava, da biste na konto toga imali poverenje vaših pratilaca i da bi se vašim prognozama verovalo“.

A kojem meteo sajtu on veruje?

„Ako govorite o sajtovima koji direktno tumače prognostičke sisteme, tu bih pre svega preporučio norveški sajt yr.no. to je sajt koji prati evropski meteorološki centar za prognozu i koji po meni ima, da kažem, najkvalitetniju prezentaciju podataka. Sajtovi koji se najčešće koriste po meni nisu preterano kvalitetni, jesu popularni, jesu na aplikacijama, ali po meni nisu dovoljno precizni i nemaju dovoljno precizne podatke u tom vremenskom periodu koji je nama potreban“, ističe Čubrilo.

Pročitajte još:

Popularni meteorolog jedan je od prvih koji je otkrio kakva nas zima čeka, a pitali smo ga i koje je njemu omiljeno godišnje doba.

„Meni, kao meteorologu, je svako godišnje doba omiljeno zbog svih ekstrema koje može da pokaže. Da li su to veliki snegovi, da li su to ekstremne promene vremena, da li je to duži sušni period, vrlo visoke temperature… Sve je to izazov za meteorologa, za prognozera. Ako ćete lično gledati, ja najviše volim jesen, to je godišnje doba koje meni najviše leži“, smeje se naš sagovornik.

***
Bonus video: Meteorolog Marko Čubrilo o prognozi za zimu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)