Foto: Printscreen/YouTube/Stari filmovi i serije

Prošlo je već 40 godina, a i dalje ima detalja koje ljudi ne znaju o kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug".

„Maratonci trče počasni krug“ je crnohumorna filmska komedija iz 1982. koju je režirao Slobodan Šijan prema scenariju Dušana Kovačevića.

Priča se dešava 1935. godine u maloj srpskoj palanci i fokusirana je na muškarce porodice Topalović, koji znaju da „samo je smrt siguran posao“. I brojne druge replike iz kultnog filma ušle su u našu svakodnevicu, od „Laki je malo nervozan“ i „Šta će biti s kućom? – Zapaliću je“, preko „Šta to radiš, kume?“, pa sve do „Ostali samo dugmići” i „Ukusan Pantelija“.

Ipak, možda bi se u drugačijem kontekstu izgovarale da svi imaju na umu da je u osnovi ove drame kritika tadašnjeg autoritarnog sistema i ideja o raspadu SFR Jugoslavije. Taj ugao potpuno menja priču „Maratonaca“.

Pročitajte još:

Pantelija je u toj postavci zapravo Tito, koji drži „preduzeće na okupu, a posle njegove smrti, preduzeće se raspada, a i likova ima tačno pet, što bi od prilike odgovaralo broju država po raspadu“. Wikipedia navodi da je u intervjuu za Večernji list iz 2015. godine, Kovačević potvrdio da je Pantelija modeliran po uzoru na Tita:

„Da. I ne samo on [Tito], već kompletno partijsko rukovodstvo u svim državnim „strukturama“ nepromenjenih od drugog svetskog rata. Tih mi se godina činilo da niko od naših rukovodilaca nema manje od stotinu godina… Izgleda da sam se na vreme našalio svemu što nas neizbežno čeka, i što nema leka osim smeha”.

***

Bonus video: Dušan Kovačević – Ko to tamo snima

Komentari

Svi komentari (3)