pivo
Pivo; Foto: Sunshine Pics / Alamy / Alamy / Profimedia

U pretprodaju je pušteno i odmah rasprodato pivo napravljeno od hmelja, koji je proveo tri dana u svemiru u okviru "Spejs eksove" istorijske misije leta civilne posade u orbiti oko Zemlje.

Pivnica „Adams bruveri“ iz Bostona poslala je 30 kilograma hmelja u svemir 15. septembra u okviru misije „Inspirejšn 4“, a po povratku na Zemlju od toga su napravili ograničenu seriju piva, koju su nazvali „spejs kraft IPA“ (Space Craft IPA).

Cena pakovanja od četiri limenke tog piva iznosi 22,33 dolara i u prodaju će službeno biti pušteno 16. novembra. Pivo će se prodavati samo u SAD, a u sebi će imati aromu marakuje, guave i grejpa, ali će sadržavati i klasičnu gorčinu kraft (zanatskog) piva.

Pročitajte još:

Pivnica se okrenula društvenim mrežama kad je tražila naziv za svoje svemirsko pivo, a naziv „spejs kraft“ odabrano je među više od 5.000 predloga. Ova američka zanatska pivnica nije prva koja ima ambicije da proizvodi pivo iz svemira.

Slične planove ima i „Badvajzer“, koji želi da napravi pivo za buduće koloniste na Marsu, navodi britanski list „Dejli mejl“.

Već su poslali nekoliko pošiljki ječma na Međunarodnu svemirsku stanicu, kako bi bolje razumeli kako se priprema piva može organizovati u svemiru.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram