akvarijum
Akvarijum, Foto: Dmitri Maruta / Alamy / Alamy / Profimedia

Vrlo često novi vlasnici akvarijuma imaju loše prvo iskustvo na ovom polju i odustaju od posedovanja mini okeana u svom domu, i pre nego što zapravo i počnu sa ovom avanturom.

Razlog je, pre svega, neznanje u pogledu stvari koje su bitne za održavanje akvarijuma. Planiranje je vaš siguran put do izbegavanja uobičajenih zamki. Cena i veličina akvarijuma su stavke o kojima najviše treba brinuti. U oba slučaju ljudi precenjuju svoje potrebe, piše Ženskimagazin.

Cena

Neretko potencijalni vlasnici akvarijuma misle da održavanje akvarijuma donosi male neznatne troškove. Međutim, ako želite da vaš akvarijum izgleda pristojno i ima svu neophodnu opremu kako bi stvorenja u njemu mogla da žive, biće vam potrebno značajno početno ulaganje.

Lista neophodnih stvari

Kako bi izbegli da nešto popustite pri kupovini važnih stvari za opremanje akvarijuma neophodno je da napravite listu potrebnih stvari. Ta lista uključuje akvarijum i stalak za njega, poklopac i rasvetu, grejač, termometar, filter, šljunak, ukrase, sredstva za tretiranje vode, komplet za testiranje vode, mrežu i sredstva za čišćenje akvarijuma. Pre odlaska u pet centar, potražite na internetu cene ovih proizvoda kako biste znali koja cifra će vas na kasi sačekati. Takođe većinu ovih stvari možete naći i u polovnom, ali dobro očuvanom stanju, za znatno manje novca.

PROČITAJTE JOŠ:

Veličina akvarijuma

Suprotno opštem mišljenju manje akvarijume je znatno teže održavati, nego veće. Ako ste po prvi put vlasnik akvarijuma on ne bi trebalo da bude ispod 10 litara. U manjim akvarijumima dolazi do znatno bržeg nakupljanja toksina, kao i do promene temperature i hemije vode. Iako deluju vrlo slatko, mini akvarijumi su zapravo mamac koji je poželjno da izbegnete.

Uzmite u obzir težinu

Trebalo bi da imate na umu da akvarijum od 15 i više litara ima popriličnu težinu kada je pun. U tom slučaju dobro je da za njega imate odgovarajuće postolje. Takođe, on ne bi smeo da bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, kao ni niskim temperaturama i promaji.

Broj riba

Poželjno je da budete realni u pogledu veličine i broja riba koje želite da imate u akvarijumu. Preporuka je da započnete sa nekoliko manjih riba, o kojima nije tako teško brinuti. Kako budete sticali iskustvo, možete dodati neku veću izazovniju ribu.

***

Bonus video: Najlepša jezera Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (1)