Sramota: Tviteraši linčuju devojčicu jer nije čula za knjigu

Lifestyle 27. okt 202011:5617 komentara
Podeli:
Foto: izvor printscreen/.youtube.com/channel/UCmuO_64kAmi1NTmzloSXDKA

U Srbiji se brojne stvari ne opraštaju, između ostalog i neznanje i lapsusi, pa čak i kada dolaze od devojčice. Naime, mlada srpska jutujberka nije čula za njigu "Mi deca sa stanice Zoo" - zbog čega je dobila puno zlobnih komentara.

Čuvenu knjigu o paklu heroinske zavisnosti devojčica je dobila za rođendan, a kako očigledno ranije nije čula za ovo delo, umesto „Zoo“ pročitala je „300“.

Naravno, internet je eksplodirao. Brojni korisnici Tvitera i ostalih društvenih mreža kao da samo čekaju novu žrtvu na kojoj će da istresu svoje frustracije. Ovoga puta, zbog svog neznanja, ona je postala predmet podsmeha.

Ipak, da li zaista treba toliko osuđivati devojčicu koja nije čula za knjigu koja je prvi put objavljena za nju daleke 1978. Knjiga je takođe oduvek imala nesrećni prevod, jer možda nije toliko jasno da je u pitanju berlinska metro stanica za koju se koristi skraćenica „zoo“ od zoološki vrt. A takođe, ukoliko neko nije upoznat da ovo delo postoji, zbog ćirilice lako može pomisliti da je u pitanju broj, a ne reč.

„Nekako kontam da umeš da čitaš u tim godinama“.

„Buduća starleta“.

„Najveći problem je što ne umeju ćirilicu da čitaju“.

„Ovo je smešno i žalosno u isto vreme“.

Pročitajte još:

„Ovo je femomenalno. Ona je možda i tzv. Vukovac. To je rezultat modernog, „evropskog“ prosvetnog sistema. Ona je još sva važna kako zna za knjigu. Viđena je za visoku politiku čim malo poraste. Šalimo se svi, ali realno ovo je za ozbiljno plakanje. Ipak ovo nije smešno“.

„Mala blebetuša. Znala bi naslov da je knjigu pročitala“.

„Da je čuje sad moja baka, šamar bi popila“.

„Ko je dotična intelektualka? Kladim se da pojma nema o čemu je knjiga „Mi deca s kolodvora (stanice) ZOO“- kako ju je pokazala ispalo je da je neka zabavna knjižica, kao što npr. piše Zorannah“.

„Mi deca sa stanice 300??? Devojko upiši skolu, bar da naučis da čitaš“.

Naravno, bilo je i onih koji su stali u odbranu devojčice, jer ovakvi komentari zaista ne treba da se upućuju jednom detetu ne samo zbog toga što nije zainteresovana za neku knjigu, već ni zbog čega, a posebno ne u javnom prostoru.

Da, možda u mladim generacijama ima mnogo onih koji su više zainteresovani za društvene mreže nego za kultna dela književnosti, ali devojčicino neznanje u ovom slučaju samo nam je pokazalo mnogo goru pojavu na internetu – lavinu govora mržnje bez ikakvog obzira.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar