Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je svoju prognozu.

Popularni meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu objavio je prognozu za narednu nedelju i upozorio na povratak vrelog talasa.

Preofesor geografije, čijim prognozama mnogi u Srbiji veruju, detaljno je objasnio kakvo vreme nas čeka.

Pročitajte još:

„U nedelju će se tokom dana preko regiona premeštati još jedna frontalna zona koja će nam doneti promenljivo oblačno i vetrovito vreme, posebno na severu regiona. Rano ujutro vrlo slabe, prolazne, kiše može biti na krajnjem severoistou regiona, dok nad središnjim i istočnim predelima BiH, severom i severozapadom Hrvatske, nad većim delom Srbije i sveru C.Gore u nedelju tokom dana može biti retkih lokalnih pljuskova ponegde. Duvaće umeren i jak, sredinom dana na severu regiona na mahove i veoma jak severozapadni vetar sa udarima i do oko 20m/s. Duž Jadrana pretežno sunčano ali vetrovito uz buru i severozapadni vetar. Dnevni maksimum do 18 do 25 stepeni Celzijusa“, piše Čubrilo.

U ponedeljak i dalje vetrovito uz promenjljivo oblačno i relativno sveže ali najverovatnije suvo. Duvaće umeran i pojačan, severozapadni vetar koji će krajem dana biti u slabljenju, dodaje meteorolog.

„Dnevni maksimum još malo niži u odnosu na nedelju i trebao bi se kretati od 16 do 23 stepena Celzijusa. Uveče razvedrvanaje tako daće noć ka utorku biti vrlo sveža uz minimume koji će uglavnom biti ispod 15 stepeni Celzijusa, preko 800mnv i ispod 10, a u kotlinama viših planina i ispod 5 stepeni Celzijusa tako da nad područjem Peštera, višim kotlinama severa C.Gore, višim planinama središnje BiH i Šarskim prostorom može biti i prizemnog mraza. Tokom dana u utorak pretežno sunčano i malo toplije uz dnevni maksimum do oko 26 stepeni Celzijusa“, navodi Čubrilo.

Sa jačanjem anticiklona od srede, sledi stabilizacija i dalje otopljenje. Do petka će još noći uglavnom biti prijatne uz minimume ispod 20 stepeni Celzijusa (osim duž Jadrana), dok će maksimumi u petak već često biti oko 34 stepena Celzijusa, objašnjava. Dakle – stiže novi vreli talas.

„Dotok toplog, subtropskog, vazduha će se nastaviti i za dolazeći vikend kada će noći postati neprijatno tople uz minimue koji će sve češće ostajati preko +22 stepena Celzijusa, dok će maksimumi ponegde biti i oko +38 stepeni Celzijusa. Prema trenutnoj snoptici sve do oko 25.07. a možda i koji dan duže bi se zadržalo veoma do ekstremno toplo vreme bez padavina. Jedino oko 18.07. može doći do manjeg popuštanja vrućine uz lokalnu destabilizaciju atmosfere. Ovo će biti drugi veliki topao talas ovog leta uz visoke maksimume u suvo vreme, što će samo pogoršati već jako lošu situaciju sa rezervama vlage na severu regiona u sigurno će u velikoj meri umanjiti, a negde u prepoloviti ovogodišnji rod kukuruza“, napisao je meteorolog.

Uživajte u aktuelnom osveženju koje će nas pratiti do oko 16.07. nakon čega sledi barem desetak dana velikih vrućina, poručuje Marko Čubrilo.

***

Bonus video: I kućnim ljubimcima smeta vrućina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar