Čitetsu Vatanabe
Čitetsu Vatanabe; Foto: Profimedia.rs

Nauka još nije uspela da pronađe pravu tajnu dugovečnosti, ali ljudi koji su proveli najduže vremena na ovom svetu imaju zlata vredne savete.

Neke od njihovih preporuka su čudne, druge deluju logično, treće će vam, pak, definitivno ulepšati život, čak i ako ga ne produže na preko 110. godina.

Čitetsu Vatanabe (112)

Najstariji čovek na svetu, koji je preminuo početkom ove nedelje u 113. godini u Japanu, otkrio je da je tajna njegove dugovečnosti u tome što se nikad nije ljutio i uvek se trudio da ima osmeh na licu. Njegova porodica kaže da se ne sećaju da se ikada naljutio ili povisio ton.

Džesi Galan (109)

„Tajna moje dugovečnosti je u tome što sam izbegavala muškarce. Oni donose više problema nego koristi u život“, rekla je Galan, koja je 2015. preminula sa punih 109 godina. Pored toga, ona je naglasila da je svako jutro jela činiju kuvane ovsene kaše.

Emilijano Merkado del Toro (115)

Emilijano je proveo šest nedelja na poziciji najstarijeg čoveka na svetu između 2004. i 2007. godine, kada je preminuo. Njegov savet? Puno humora, smeha i ljubavi prema ženama. Iako se nikad nije ženio, Merkado je imao tri ozbiljne veze tokom života i uživao je u svakom trenutku.

Delfajn Gibson (114)

Delfajn, koja je u jednom trenutku bila najstarija Amerikanka, pre nego što je preminula 2018. godine, za svoj dug vek je govorila da duguje veri u Boga i crkvi u kojoj se redovno molila.

Alimian Seiti (navodno 131)

Kineskinja, koja je možda najstarija osoba koja je ikada živela (iako kineske krštenice nisu nužno najtačnije pre 1949. godine), rekla je da je sreća ultimativni ključ za dug život. Ostala je upamćena po tome što je do pozne starosti pevala, svirala, a ponekad i igrala.

Ema Morano (117)

Italijanka, koja je takođe bila najstarija žena na svetu pre smrti, punih 90 godina je jela tri živa jaja svakog jutra. Pored fizičke snage, naglasila je da je i emotivna snaga važan faktor. Ona je ostavila svog supruga 70-ih, dok je razvod još bio ilegalan u Italiji, i od tada nije bila ni sa jednim muškarcem. „Nisam želela da bilo ko dominira nada mnom“.

Gertruda Viver (116)

„Budite poslušni, poštujte zakon i ne brinite ni o čemu drugom“, kratka je i jasna bila Gertruda 2015.