Prognoza, najava Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, hidmet.gov.rs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) danas je objavio svoju veliku prognozu za mart - iz dana u dan.

U većem delu Srbije mart će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini topliji i vlažniji, najavljuje RHMZ u svojoj sezonskoj prognozi uz upozorenje na moguće slabe ili umerene jutarnje mrazeve.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu u proseku će biti viša za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6ºC.

Pročitajte još:

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu će u proseku biti viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.4ºC.

Razvoj vremena će, napominje se, biti sličan kao u martu 1995. godine, a na grafikonima se lepo vidi na koje datume treba obratiti pažnju – kad se očekuju padavine ili jak vetar.

Foto: hidmet.gov.rs

Prema izgledima vremena za Beograd i okolinu, biće promenljivo, za 14 dana najavljena je moguća kiša, a biće i dosta vetrovitih dana. Ipak, ni minimalne temperature neće se spuštati do nule.

Foto: hidmet.gov.rs

Slično i u Novom Sadu, dok će u Nišu i široj okolini oko 10. marta najniža temperatura biti oko nule.

Foto: hidmet.gov.rs

U planinskim krajevima ipak hladnije, pa je na mesečnoj prognozi za Kopaonik 12 dana označeno zelenom zvezdicom što najavljuje uslove za snežne padavine.

Foto: hidmet.gov.rs

Na Zlatiboru, doduše, samo dva.

Foto: hidmet.gov.rs

Svakako, prema prognozi Vladimira Đurđevića ne treba očekivati neki ozbiljniji sneg.

Pročitajte još:

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 6 mm višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

Naravno, napominje se da je ova prognoza je orijentaciona i poželjno je koristiti je uz prognozu za 5 dana unapred.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar