Vreme u Beogradu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Meteorolog Slobodan Sovilj nam je precizno opisao kakvo nas vreme čeka u mratu i kad stiže proleće.

Da, čini nam se da je stiglo proleće – a znamo da nije. Vreme nam polako postaje opsesija, meteorolozi su nam super drugari.

Završava se februar, kažu najtopliji u istoriji sveta koji meri temperaturu. Nije lako to shvatiti, ali nema nam druge nego prihvatiti neminovno.

Kakvo će biti vreme u martu, ispričao nam je Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Sve je procvetalo, vegetacija je poludela, a evo šta nam je kazao da se dešava:

„Veoma toplo vreme u februaru mesecu je izazvalo znatno ranije cvetanje biljaka, maksimalne temperature su praktično i za osam stepeni iznad proseka za ovaj period godine, što možemo reći da je izuzetno neuobičajeno. Do 5. marta će se nastaviti ovi temperaturni uslovi pa u većini mesta treba očekivati do 20 stepeni kada govorimo o maksimalnim temperaturama, a nakon toga bi usledilo manje zahlađenje – to znači da bi dnevne temperature bile u padu od tri do pet stepeni, znači u većini mesta one maksimalne između 12 i 17 stepeni, dok bi nešto niže bile i minimalne temperature, ali i dalje možemo reći da su te vrednosti iznad proseka za prvu polovinu marta meseca.“

Pročitajte još:

Sovilj kaže da se u martu generalno očekuje da srednja martovska temperatura bude od 12 do 15 stepeni, što je za dva stepena više od referentnog klimatološkog perioda od 1991. do 2020. godine.

„Padavine će biti povremene, u prvom delu meseca očekuje se veoma mala količina padavina, padavine će biti češće u drugom delu meseca, a ukupna mesečna količina od 36 do 65 mm ili litara po kvadratnom metru u nižim predelima, do 90 mm na planinama. Neke naznake jakog zahlađenja nema na vidiku, uslova za kratkotrajan sneg biće samo na najvišim vrhovima planina iznad 1.500-1.600 metara, naročito u noćnim i jutarnjim satima, ali s jako malom količinom snega – na Kopaoniku je trenutno 13 cm snega, ove kratkotrajne padavine koje očekujemo u narednom periodu biće i na planinama malo u vidu kiše, malo u vidu susnežice, pa će se snežnio pokrivač i dalje topiti.“

Da li je onda proleće stiglo?

„U principu jeste, da vam kažem. Suočavamo se sa trendom opšteg porasta temperature tokom cele godine, o tome se dosta priča i taj trend je baš vidljiv prethodnih godina. Uprkos visokim temperaturama, kada pogledamo statistiku, nije neobično da nam kasnije tokom marta ili u aprilu čak usledi kratkotrajno zahlađenje od nekoliko dana, da donese mraz u nižim predelima i kratkotrajan sneg. Prošle godine sneg je pao 3. i 4. aprila“, kazao je Sovilj za Nova.rs i dodao da će zime kakvu smo doživeli ove godine uskoro postati standard.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare