Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je naglu promenu vremena.

Za danas je na snazi upozorenje na visoke temperature, posebno u centralnoj i južnoj Srbiji gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan od 37 do 40 °C.

U Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme. U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Večeras možemo očekivati nagli preokret. Kako je navedeno, naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom danas krajem dana zahvatiće severne, da bi se u sredu ujutru i pre podne proširilo se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije.

Pročitajte još:

Dnevna temperatura će sutra biti u padu, u većini mesta za 10 do 15 stepeni u odnosu na današnji dan, i kretaće se od 22 na severu do 32 stepena na jugoistoku, objavljeno je na sajtu RHMZ.

RHMZ

Ističe se da se u zoni jakih grmlјavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s).

Foto: RHMZ

Posebno upozorenje danas je izdato i za Beograd – na naglu promenu vremena u noći između utorka i srede, kao i u sredu.

„Naoblačenje sa kišom, plјuskovima, grmlјavinom i padom temperature u toku noći i sutra ujutru usloviće lokalno i jake grmlјavinske procese pa se može očekivati velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s).“

RHMZ