bonton restoran
Foto: Liam Norris / ImageSource / Profimedia

Mala škola bontona.

Ustaljeno pravilo da dame uvek imaju prednost ne važi u svim slučajevima, a posebno kad je reč o bontonu u restoranu. Muškarac prvi ulazi u restoran kako bi „istražio nepoznato područje“, tj. snimio situaciju i pronašao odgovarajući sto i prema potrebi pobrinuo se za rezervaciju. Dame imaju prednost prilikom izlaska iz restorana, a oni koji pridrže vrata zaradiće dodatni plus.

Kad je reč o rasporedu sedenja, muškarčeva je uloga da se smesti na stranu stola s koje jednostavno može da vidi konobara i signalizira mu da donese račun, piše Pun kufer.

U slučaju da vam nešto nije po volji s jelom, pozovite konobara i pristojno, ali bez odgađanja objasnite u čemu je problem. Nemojte previše čekati jer, ako počistite tanjir, teže ćete objasniti da vam se jelo ne sviđa.

Pročitajte još:

Ako se odlučite za vino, imajte na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne balon – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagreva.

Ukoliko vas zbunjuje količina pribora za jelo, nećete pogrešiti ako uz svako jelo birate escajg koji je najdalji od vašeg tanjira – dakle, za prvo jelo onaj sasvim spolja i tako redom ka tanjiru. Nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci, a kada završite s jelom, viljušku i nož ostavite da stoje paralelno jedno s drugim. To je jasan znak konobaru da sa stola može da uzme vaš tanjir i pribor za jelo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar