Rase mačaka koje najduže žive

Podeli:
najdugovečnije rase mačaka
Foto: Profimedia

Planirate da nabavite cica macu i voleli biste da ona što duže bude deo vaše porodice? Onda je dobra ideja da razmislite o dugovečnim rasama, koje uz prave gene, ali i pravu negu mogu da žive i 15, 20 godina.

Sijamska mačka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Damon (@damon.the_demon) on


Ova prava orijentalna lepotica poreklom je iz nekadašnjeg Sijama, današnjeg Tajlanda. Veruje se da je ova rasa stara preko 500 godina, a u Evropu je stigla u drugoj polovini 19. veka. U proseku živi 12 do 20 godina.

Burmanska mačka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shaffz.Co (@mr.shaffz) on


Burmanska mačka nastala je ukrštanjem male smeđe mačke iz Burme i sijamske mačke. Razdragana je, društvena i voli avanture. Njen prosečan životni vek je 16 do 18 godina.

Savana

 

View this post on Instagram

 

A post shared by “AZARTIS” Россия Геленджик (@azartis_cat) on

Pročitajte još:

Kažu da je ova mačka samo za iskusne vlasnike. Iako nije u potpunosti kućna, nije retkost da bude prijateljski nastrojena prema ljudima, a živi 12 do 20 godina.

Egipatski mau

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lorena Cavalli (@lori_cavalli) on


Ime joj kaže da je bila deo drevne egipatske kulture, a krasi je predivno tačkasto krzno. Znajte da će egipatski mau očekivati da ga tretirate kao ravnopravnog člana porodice, a živi 12 do 15 godina.

Ragdoll

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ????? ⋆࿐ (@meria_ragdollcat) on


Ova rasa je nežna, voli ljude i svuda ih sledi. Zdrava je, ali ponekad sklona kamenu u bubregu i srčanim oboljenima. Ipak, velike su šanse da poživi 15 i više godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar