Naš psiholog objasnio koja rasa pasa najviše liči na ljude

Lifestyle 16. jun. 202014:40
Podeli:
Rase pasa
Rase pasa; Foto: Profimedia.rs

Da ste pas, koja biste rasa bili? Odgovor će, naravno, zavisiti od vašeg izgleda, karaktera, ali i uopšte od toga koliko zapravo poznajete rase pasa. Ipak, jedan naš psiholog misli da bi ceo ljudski rod trebalo da se ugleda na - dalmatince.

„Kada bih upoređivao ljudsku vrstom sa nekom rasom pasa, to bi svakako bili dalmatinci“, navodi psiholog i psihoterapeut Stefan Dimić.

„Toliko lepi, a sa toliko fleka. Ne bi bilo loše da su beli, ali imaju bezbroj tačkica, malih i velikih, pravilnih i nepravilnih. Međutim, dalmatinci se ne opterećuju oko svojih malih savršenih nesavršenosti, već ponosno dižu njušku i mašu repićem. Prihvataju sebe takvi kakvi su. Budimo kao oni“, poručio je Dimić.

Ipak, daleko od toga da dalmatinci samo mašu repićem. Imaju oni i osobina kojima nije bilo mesta u Diznijevom klasiku „101 dalmatinac“, a s kojima bi (neki) ljudi mogli da se povežu.

Kada bih upoređivao ljudsku vrstom sa nekom rasom pasa, to bi svakako bili dalmatinci. Toliko lepi, a sa toliko fleka….

Posted by Stefan Dimić on Субота, 06. јун 2020.

Naime, dalmatinci važe za živahnu rasu, pametni su, privrženi i generalno dobri psi. Ali, sajt Ljubimci napominje da „moraju imati blagovremenu obuku, kako bi se uspostavila određena pravila u ponašanju, ili će u suprotnom oni preuzeti vođstvo“. A to znači ozbiljnu dresuru i doslednost, pošto znaju da budu prilično tvrdoglavi. S druge strane, ne zaboravljaju maltretiranje i grubo ponašanje.

Pročitajte još:

Obučavaju se za lov i za pratnju slepih, a kako bi se slagali s drugim psima, drugim životinjama uopšte, decom, pa i odraslima, moraju rano da se socijalizuju. Potrebna im je svakodnevna aktivnost jer u slučaju da im postane dosadno, mogu biti destruktivni.

Ali ako se lepo izdresiraju, verni su, privrženi i zabavni. Zvuči poznato?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar